Mammablogg: Meditation hjälper 10-åringen att somna
Meditationen är lugnande även om det blir lite fniss ibland. Foto: Eva Sagerfors


Länge hade 10-åringen svårt att somna på kvällarna och ingenting verkade hjälpa. Av en händelse upptäckte vi att hon blev lugn av att meditera. Nu har vi en ny kvällsrutin och hon kan äntligen somna.

Under lång tid var det likadant varje kväll när 10-åringen skulle somna. Jag minns inte när det började. Vi hade vår vanliga nattprocedur och syskonen somnade, men inte hon.

– Mamma, jag kan inte somna. Jag kommer aaaldrig att somna.

Hon sitter upp i sängen, helt förtvivlad. Visserligen somnade hon till sist kvällen innan och kvällen innan det, men efter att ha inväntat sömnen länge känns det nog som att John Blund aldrig kommer.

Ju mer klockan blev desto mer orolig blev hon att hon inte skulle komma upp i tid nästa morgon. För henne är det viktigt att ha god tid på sig på morgonen, så att hon hinner med sina saker så som hon brukar. Hon har sina rutiner. Då får hon också med sig det hon ska och är lugn och glad när hon sedan åker iväg till skolan.

Felsökning

Som mamma gjorde jag nya felsökningar hela tiden, för att kunna hjälpa henne att somna lite fortare. Vi försökte att inte tänka på tiden, lägga sig tidigare, prata lite ifall det fanns några funderingar och "det gör inget om du bara ligger och vilar, det är också bra."

Jag tyckte inte att jag kunde komma på någonting som gjorde det bättre för henne, och det kunde inte hon heller. Jag försökte också själv att inte tänka så mycket på hur jobbigt det var för henne eller att jag inte fick så mycket tid till det jag ville göra på kvällen.

Jag är medveten om att för mycket intryck under dagen, liksom stress från tider som ska passas eller för mycket kreativitet när det är dags att gå och sova, kan göra det svårare att varva ner och somna. Vi har tänkt på att barnen ska kunna ha tid hemma i lugn och ro och inte valt så många aktiviteter och att det inte passar att leka med kompisar alla dagar. Det behövs en balans helt enkelt, både för vuxna och barn.

Meditationsmetod

Jag och min man utövar qigong- och meditationsmetoden Falun Gong sedan många år tillbaka. Där finns dels lugna övningar och dels en filosofi för att förbättra sig själv enligt ledorden sanning, medkänsla och tålamod. Jag märker att det är ett bra verktyg på många sätt i vardagslivet.

Vi pratar med barnen om hur man kan vara som människa enligt den filosofin. De har också provat övningarna och det händer då och då att de vill göra någon övning, men inte särskilt ofta.

I somras hade vi övning utomhus i gröngräset med vår Falun Gong-grupp i stan. En gång var 10-åringen med och övade. Det finns fyra stående, mjuka övningar och en sittande meditation. Vi gjorde nog alla, men inte så lång tid, så att hon skulle orka göra dem.

När vi kom hem var det läggdags för alla barnen. 10-åringen somnade med en gång. Det var enkelt att dra slutsatsen att det var övningarnas förtjänst. Dagen efter frågade jag henne hur det hade gått att somna kvällen innan.

– Det gick bra.

– Vad tror du att det berodde på?

– Äsch, det vet jag ju, sa hon och skrattade.

Kvällsmeditation

Vi bestämde då att vi skulle börja meditera en liten stund varje kväll innan det var dags för sängen. Nu har vi gjort det i tre månader. Det behövs inte alls någon lång stund. Vi sitter inte ens tio minuter. Vi gör meditationen så som den är i Falun Gong med de handrörelser som man gör och den lugna övningsmusiken som hör till. Efteråt känner hon sig lugn och det är bara någon enstaka kväll hon haft svårt att sova.

Det känns verkligen bra att vi hittat något som hjälper henne att komma till ro. Hon säger själv att innan vi mediterar brukar hon ha många idéer om saker hon hade velat göra innan hon lägger sig, men inte hann göra. Hon tänker också på hur mycket klockan är och vill hinna sova ordentligt så att hon kommer upp tidigt och kan få en lugn morgon. Men, tankarna om allt hon hade velat göra, och oron om hon kommer att komma upp tidigt nästa morgon försvinner när hon mediterar.

Vi har också fått sällskap av lillebror, som är 8 år. I början satt han alldeles böjd i ryggen och med knäna högt upp. När vi mediterar sitter vi i lotusställning. Men ganska snart fick han en fin hållning; rak i ryggen och med benen helt nere i golvet. Han sitter där så lugn som stilla vatten. Ibland kan det bli lite fnissigt förstås, men de är ju ändå barn.