Madeleine Onne ny konstnärlig ledare för Finlands nationalbalett
Madeleine Onne. Foto: Mirka Kleemola


På tisdagen utsågs svenska Madeleine Onne till Finlands nationalbaletts nya konstnärliga ledare. Hon kommer att tillträda i augusti 2018.

För närvarande är Madeleine Onne chef för Houston Ballet Academy i USA. Onne har stor kunskap och skicklighet i såväl klassisk balett som moderna koreografer. Hon var balettdansös vid Kungliga Baletten i Stockholm 1978-2002. Efter sin karriär som dansare har Onne varit konstnärlig ledare för både Kungliga Baletten och Hong Kong Ballet, i sammanlagt 15 år.

Finlands nationalbaletts konstnärliga ledare ansvarar för repertoarens konstnärliga planering, samt att leda och utveckla balettens verksamhet. Den konstnärliga ledaren rapporterar till Finlands nationalopera och -baletts vd. Genom Onnes tidigare ledarroller har hon fått en gedigen erfarenhet i att skapa och genomföra strategier såväl som leda människor.

– Vårt mål var att hitta en person med både internationell karriär som balettdansare och erfarenhet med att leda en balettorganisation. Andra centrala krav var ett brett professionellt nätverk och förmågan att samarbeta med interna och externa kontakter. Madeleine Onne har allt detta, och har också en mycket charmerande personlighet, säger balettens vd Päivi Kärkkäinen.

Madeleine Onnes kontrakt är tidsbestämt på fyra år, från 1 augusti 2018 till 31 juli 2022, med en möjlighet till tre års förlängning. Den nuvarande konstnärliga ledaren Kenneth Greve är kvar på posten fram till 31 juli 2018. Greve har haft ett stort inflytande på utvecklingen både vad gäller Finlands nationalbalett och balettskolan som hör till Finlands nationalopera och -balett, säger Kärkkäinen.

Madeleine Onne har en djup insyn i den nordiska konstorganisationen. I sina tidigare ledarroller har hon visat en utmärkt förståelse för ekonomi, dirigering och orkesterverk, och även förmåga att förstå den stora bilden, skriver nationalbaletten.

– Jag växte upp som dansare på ett stort opera- och baletthus, och jag är både glad och stolt över att få chans att återvända till ett. Jag ser väldigt mycket fram mot möjligheterna med Finlands nationalopera- och balett. Det är en ära att fortsätta Kenneth Greves utmärkta arbete med operahuset, säger Madeleine Onne.