M vill minska asylmottagandet med 70 procent
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. Foto: Epoch Times-arkivbild


Moderaterna vill att Sveriges asylmottagande ska minska kraftigt. Partiet anser att 5 000–8 000 per år är lämpligt.

Det var under en pressträff på torsdagen som M presenterade förslaget.

– Vi vill se ett volymmål för asylmottagandet. Vi menar att Sverige måste ner på en betydligt lägre nivå när det gäller mottagande av asylrelaterade invandrare till Sverige, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Hon menar att volymmålet vad gäller asylmottagandet i Sverige inte ska överstiga de nivåer som Danmark, Norge och Finland har. Sverige tog emot 21 500 asylsökande förra året.

– Det skulle innebära att vi landar på en nivå på 5 000–8 000 per år. Vårt förslag innebär då en minskning med 70 procent.

Moderaterna vill också ha stramare regler för anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd. Partiet vill också ett kraftigt förstärkt återvändande. Vidare vill man uppvärdera det svenska medborgarskapet samt införa hårdare regler vad gäller försörjningskrav.

”Vi kan inte längre blunda för Sveriges integrationsmisslyckande och hur det påverkar vår förmåga att välkomna fler människor till vårt land. En stram migrationspolitik är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas med integrationen”, skriver Tobias Billström, Moderaternas gruppledare och Maria Malmer Stenergard, i en debattartikel på Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, kommenterar förslaget på Twitter:

”Jag konstaterar att M tar stora steg i rätt riktning, men deras ambitionsnivå är för låg givet dagens dramatiska situation. Deras förslag kommer minst tio år för sent.”

I en senare tweet skriver han att man bör lägga fokus på ”hur de som saknar skäl att stanna i Sverige snarast ska kunna återvända”. Han menar att den ”ansvarslösa invandringspolitiken har skadat Sverige på djupet”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.