55 000 människor invandrade till Sverige under första halvåret
Sveriges befolkningen har ökat med över 50 000 människor sedan årsskiftet. En stor del beror på invandring. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Under det först halvåret av 2019 invandrade cirka 55 000 personer till Sverige samtidigt som 21 000 utvandrade. Folkmängden var vid halvårsskiftet omkring 10 280 000 människor, vilket är en ökning med 51 000 sedan årsskiftet. Det visar nya siffror från SCB.

Sverige är det vanligaste födelselandet när det gäller invandring. Det rör sig om cirka tio procent eller 5 700 personer. Den största ökningen står personer som är födda i Afghanistan för, då 4 500 människor invandrade under det första halvåret.

– Invandringen från Afghanistan ökar jämfört med tidigare år, och det är män som står för hela ökningen, säger Tomas Johansson, utredare på SBC, till nyhetsbyrån TT.

Antalet invandrare som är födda i Syrien har minskat med 57 procent. 3 500 personer invandrade till Sverige under det första halvåret.

Enligt SCB var familjeband den vanligaste orsaken till invandring bland både män och kvinnor.

När det gäller de som har fått uppehållstillstånd för arbete, studier och övriga anhöriga var medborgare i Indien den största gruppen.

Den största gruppen bland flyktinganhöriga var medborgare i Eritrea. 2 000 personer invandrade till Sverige under det första halvåret.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.