Lotta Gröning: Nu står hoppet till Norrland igen

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

Northvolt letar ständigt efter folk att anställa; just nu saknas 174 personer i Skellefteå. Men lokala mindre företag tappar anställda. De får mer betalt på Northvolt. Foto: Northvolt


Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.

Vad gör politiker när de vill visa sin briljans och initiativförmåga? De drar fram visioner om storskaliga industriprojekt som enligt deras egen utsago alltid ska sätta landet på kartan och bidra till att vi blir bäst i världen! Var experimenterar de med sina drömmar? I Norrland förstås, alltid i Norrland!


Visionen från en enig politikerkår är denna gång en historiskt stor satsning på fossilfri industri. I Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå och Skellefteå står hoppfulla politiker och talar om nya tider, om stor inflyttning och satsar miljoner av den förhållandevis fattiga kommunens pengar på investeringar i järnvägar, bostäder och vägar. Regeringens samordnare Peter Larsson tror på en 20-procentig befolkningsökning i Norrbotten och Västerbotten.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!