London: Iran har ljugit om oljetanker
Satellitbild från det amerikanska rymdteknologiföretaget Maxar Technologies som sägs visa den iranska oljetankern Adrian Darya utanför den syriska hamnstaden Tartus i fredags. Foto: Maxar Technologies/AP/TT-arkivbild


Storbritannien anklagar Iran för att ha ljugit om att oljetankern Adrian Darya inte skulle lossa sin last i Syrien i strid mot EU:s sanktioner.

Irans ambassadör har kallats upp till utrikesdepartementet i London för att motta en protest.

"Det står nu klart att Iran har brutit mot dessa försäkringar och att oljan har överförts till Syrien och (president Bashar al-Assads) mordiska regim", skriver brittiska UD.

Storbritannien ska lyfta frågan i FN och utrikesminister Dominic Raab säger att Teherans agerande är del av ett "beteendemönster" som är avsett att störa den regionala säkerheten i Mellanöstern.

Tankern beslagtogs av brittiska styrkor utanför Gibraltar i början av juli då den misstänktes vara på väg till krigets Syrien. Två veckor senare beslagtog Iran det brittiskflaggade svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet i vad många betraktat som en vedergällning.

Den iranska tankern, som tidigare hette Grace 1, släpptes i mitten av augusti efter en försäkran från Iran om att fartygets last inte skulle levereras till Syrien.

USA har sagt att tankern kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott och har protesterat mot att den släpptes.

(TT-AFP)