Löfven om IS-terrorister: Vissa har rätt att åka in i Sverige
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


IS-terrorister som vill återvända till Sverige har inte rätt till konsulär hjälp. Men om en del kommer in i landet har de rätt att få stanna, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i TV4:s Malou efter tio.

– Kommer man till landet och man är svensk medborgare, ja då har man rätt att åka in i Sverige. Men då är det Säkerhetspolisen som ska hålla koll på vilka de är, säger han till Malou von Sivers.

Samtidigt säger han att det i vissa fall kan bli tal om att åtala IS-återvändare för brott som eventuellt har begåtts. Han säger också regeringen ”har sett till att förstärka lagstiftningen på det här området”.

– Nu blir det brottsligt att delta och ha samröre med den här typen av organisationer. Den som har begått brott ska dömas.

Den nya lagen är dock tänkt att träda i kraft den 1 augusti 2019.

Löfven säger i intervjun att man inte kommer att frånta IS-terroristernas medborgarskap eftersom han menar att det strider mot grundlagen.

Den svåraste frågan är vad man ska göra med IS-anhängarnas barn, menar han. Han säger att man fortfarande inte har någon lösning på detta.

– Vi har ingen möjlighet att åka till Syrien och hjälpa barnen.