Löfven: Ta pengar från rika kommuner till glesbygden – förslaget får kritik
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Socialdemokraterna vill ha en förändring i utjämningssystemet. Man vill därför att de fattiga kommunerna i glesbygden ska få ta del av pengarna i de rika kommunerna i städerna. Förslaget har dock fått kritik. Enligt Elisabeth Svantesson (M) är förslaget ”inte lösningen på Sveriges stora problem”.

Det var på söndagen i en presskonferens i anslutning till Stefan Löfvens (S) sommartal i Kristinehamn som han tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade förslaget.

250 miljoner till Värmland

Statsministern säger att det innebär mer pengar till glest befolkade landsting och kommuner. Enligt honom skulle det ge 250 miljoner kronor extra till region Värmland.

Tanken är att mindre kommuner i glesbygden, som har stora problem med en åldrande befolkning och dålig ekonomi, ska få ta större del av kakan.

I utredningen som regeringen hänvisar till skulle det innebära att Stockholm får betala ytterligare 1,6 miljarder kronor utövar dagens bidrag till kostnadsutjämningen.

Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm (M) är starkt kritisk till förslaget och menar att Socialdemokraterna inte bryr sig om Stockholm invånare.

”Jag missunnar sannerligen inte de regioner som föreslås få tillskott. Men det är lätt för sossar att vara Flotta Viktor med andras pengar, Stockholms läns invånares pengar, som behövs för kollektivtrafik och sjukvård i ett snabbt växande län”, skriver hon på Facebook.

Hon menar att Sverige ”behöver en nationell politik som leder till tillväxt och därmed växande skatteintäkter” i stället för ”en politik som fördelar en krympande kaka”.

”Det kan inte tolkas på annat sätt än att socialdemokratin struntar i 2,3 miljoner människor som bor i vårt län, inte förstår storstadsbornas behov och struntar i vården och kollektivtrafiken.”

”Löfven har tappat kontrollen”

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, riktar också hård kritik mot Stefan Löfven.

”Löfven har tappat kontrollen över Sverige, brottslighet ökar och välfärden sviktar. Att reformera utjämningssystemet behövs men det är inte lösningen på Sveriges stora problem. Åren framöver krävs tuffa prioriteringar, bidragstak och en tillväxtpolitik som gör att kakan växer”, skriver hon på Twitter.

Även Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraternas partiledarstab, är kritisk till förslaget.

”250 miljoner mer till Region Vämland? (sic!) Ok, men deras budget är typ 10 miljarder. Och de regioner som får betala behöver också pengar till vård etc. Det här är bara ett nytt varv i samma karusell”, twittrar han.

SVT:s politiske reporter Love Benigh säger till SVT att förslaget handlar om att Socialdemokraterna vill öka förtroendet ute i landsbygden.

– Man vill signalera tydligt att man vill satsa på landsbygden och är redo att låta storstadsregionerna ta en större del av kostnaden för att rädda välfärden i glesbygden. Det var något man redan i valanalysen slog fast att man misslyckats med i valrörelsen.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Emil Källström, är dock positiv till de föreslagna förändringarna. Till Expressen säger han att det i grund och botten är en ”klok prioritering”.

– Det här är ett allt annat än nytt förslag. Vi fick ett utredningsförslag med den här innebörden för knappt ett år sedan och jag anser att utredningen om en förändrad kostnadsutjämning i grunden är klokt.

Regeringen räknar med att Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet stödjer förslaget som ska gälla från den första januari 2020.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.