Lite magfett är en bra sak för kvinnor
Kvinnor behöver mer fett procentuellt än män på kroppen för att den viktiga östrogenproduktionen ska fungera normalt.


Nu är det dags för alla kvinnor som längtat efter en superplatt mage hela livet, att slappna av och börja tycka om den friska kropp du har. Det har nämligen visat sig att en ultra-platt ”tvättbrädes-mage”, som kanske ser snygg ut i bikini, inte är det mest hälsosamma för din kropp. Den där lilla mjuka bullen under naveln är helt naturlig – och bra.

Det där lilla fettet på magen stödjer faktiskt en hälsosam östrogenproduktion.

Vi ska ta en titt på lite siffror: Det essentiella kroppsfettet för kvinnor uppgår till mellan 10 och 12 procent. Det är det allra minsta vi behöver för att kunna leva. Jämför det med männens 2-4 procent, så kommer du att börja inse hur viktigt kroppsfett är för kvinnor. När våra fettnivåer börjar närma sig 13 procent, som de kanske gör om du strävar efter den där riktigt platta magen, kan allvarliga problem uppstå i hormonbalansen. Varför? Tro det eller ej, men det där lilla fettet på magen stödjer faktiskt en hälsosam östrogenproduktion.

På samma sätt som kvinnor med mycket överflödigt fett brukar ha höga östrogenhalter, så har kvinnor med lågt procent kroppsfett större risk för låga östrogenhalter. Det beror på att kroppsfett lagrar och släpper ut små mängder östrogen.

Det är viktigt att kunna slappna av, börja tycka om sig själv och acceptera den kropp man har fått.

Som du kanske redan förstått, är östrogen ett ganska viktigt hormon. Förutom att reglera menstruationscykeln, ansvarar östrogen bland annat för att balansera kolesterolnivåerna, hålla brösten friska, reglera humöret och hålla skelett och hud friska. När kvinnors östrogennivåer slås ut är det mycket som kan bli fel. 

För lite kroppsfett hos kvinnor kan leda till ökad benskörhet, försämrat immunförsvar och fullkomligt kaos i reproduktionssystemet. Istället för att det kommer att få dig att må bra och vara frisk, leder för lite fett till att kroppen går in i ett överlevnadstillstånd. Så om du inte är en professionell idrottsman eller en kroppsbyggare, med ett starkt stödsystem som håller dig frisk, så är strävan efter ett ”sexpack” på magen inte det bästa för din kropp.

En plattare mage kanske inte alls är det bästa för dig – och det kommer definitivt inte att lösa alla dina problem, eller göra dig lyckligare.

Så om du har kämpat med det där lilla extra fettet på magen är det nu dags att börja acceptera och tycka om det istället. Det visar att du är hälsosam. Självklart betyder det inte att du nu ska gå och trycka i dig en stor påse chips bara för det. För mycket fett, som vi alla vet, är inte heller hälsosamt. Försök bara att öva dig i balans och måttlighet, och tvinga inte din kropp till att vara något som den inte är.

Sluta att lyssna på reklamen och det som matas ut på sociala medier, som talar om för dig hur du borde se ut. En plattare mage kanske inte alls är det bästa för dig – och det kommer definitivt inte att lösa alla dina problem, eller göra dig lyckligare. Vi kvinnor måste börja lära oss att tycka om och acceptera de kroppar som vi har, och varför inte börja med den där lilla envisa kärleksbullen under naveln. 


Den här artikeln publicerades ursprungligen på www.Care2.com. Läs den här.