Ledare: Spelet om klimatauktoriteten
SVT avslöjar sina metoder för opinionsbildning i klimatfrågan. Foto: Bilbo Lantto


SVT ägnade nyligen programtid åt att avslöja metoderna som ”klimatskeptiker” använder sig av i debatten om klimatförändringarna. Det är dock något helt annat som avslöjas i programmet.

Det var runt den 14 september som ett antal artiklar samt ett längre inslag i Aktuellt tillägnades denna granskning. SVT målade upp en bild av en högljudd grupp politiska dissidenter i klimatfrågan, vilka man anser även bör ses som makthavare i och med genomslaget de har i opinionen. SVT anser att då dessa klimatskeptikerna sprider desinformation har SVT ett ansvar i egenskap av journalister att granska dessa i och med allvaret i frågans natur.

En av de granskade debattörerna var civilingenjören Elsa Widding som med sin naturvetenskapliga utbildning samt långvariga erfarenhet som energianalytiker i botten, driver en kanal på Youtube om klimatfrågan. Widding presenteras dock med titeln ”ingenjören” trots att hon är civilingenjör samt argumenterar utifrån sin erfarenhet på höga poster, bland annat som ansvarig analytiker för Vattenfall på regeringskansliet. Det blir även tydligt att detta inte är ett enskilt misstag av SVT då även civilingenjören och teknologie doktorn Lars Bern benämns i programmet som endast ”ingenjören”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!