Ledare: Demokrati och samhällsansvar

Många väljare säger sig sakna ett intresse för politik. Foto: Element5 Digital


Så här nära inpå valet är det oundvikligt att det pratas lite politik under fikarasten på jobbet. I dessa diskussioner kan flera intressanta men även oroväckande saker observeras.

Någonting de flesta signalerar om är att man självklart kommer att rösta, men att man samtidig tvivlar på politikens faktiska uppriktighet. Väldigt få personer tycks bära på uppfattningen att politik är någonting ädelt där individer gör en uppoffring då de åtar sig det tunga ansvaret att förvalta svenska folkets intressen i kritiska sammanhang.

Snarare tycks uppfattningen vara att politik nu för tiden tagit formen av ett manipulativt skådespel som i mångt och mycket styrs av faktorer som är dolda för väljarna. Denna syn tycks ha resulterat i en påtaglig distans mellan väljarna och politiken, där svenskarna överlag blivit ovilliga att ens prata politik under normala omständigheter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!