Ledare: Arizona – en brännpunkt i frågan om valfusk
Senaten i Arizona har informerats om många misstänkta röster. Foto: Allan Stein


Anklagelser om valfusk i presidentvalet 2020 är fortfarande en het politisk fråga i USA. En revision av valet i ett enskilt county har kommit att bli ett fokus för denna fråga.

Som bekant blev utgången i valet att senatorn Joe Biden utsågs till vinnare med knappa marginaler mot den sittande presidenten Donald Trump. Valet var dock inte utan kontroverser, inte minst då Donald Trump själv konsekvent har hävdat att det förekom systematiskt valfusk och att valet i praktiken stals från honom.

Om detta har det tvistats om sedan dess. Demokraterna hävdar att det inte finns några bevis på signifikant valfusk och att Biden vann rättvist i vad man kallar det säkraste valet i historien. Republikaner å andra sidan har pekat på rapporter och vittnesmål om att lagen inte följts på många platser samt på statistiska avvikelser som är svåra att förklara.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!