Ledare: Advent öppnar dörren till ljusets högtid
Tankar i adventstid
Tänd ljus hemma, sjung en psalm eller någon annan sång som påminner om julen och livets alla gåvor. Foto: Sofia Drevemo


Första advent står för dörren och med den en annalkande jul. Många drömmer och längtar efter doftande mat och blommor i stearinljusets sken. Andra finner mörkret och naturens dvala som en rogivande tid för kontemplation, medan åtskilliga finner tiden innan julens högtider som en spurtsträcka innan välförtjänt fest och vila.

Kyrkorna runt om i landet gör sig redo för att ta emot den stora mängd besökare som finner vägen till kyrkorummets andliga och högtidliga atmosfär. Alla är inte troende i traditionell mening, men finner likväl inspiration och glädje i att få dela adventsfirande med andra människor. Psalmsångernas toner letar sig upp mot taket och ut i vinterkvällens mörker och sprider en osynlig energi, på liknande sätt som när en sten kastas i vatten och bildar ringar som fortsätter att vidga sig alltmer tills de inte syns längre. I sången förenar vi vår kraft för en stund och bjuder in och öppnar upp för livets helighet. Styrkan och kraften när vi sjunger och skapar tillsammans är stor, obevekligt stark om hjärtat är med, och varje röst behövs för att sången ska bli komplett. Musiken är ett språk som är allmänmänskligt och överskrider alla gränser. Oavsett trosoch livsåskådning kan en känsla av tacksamhet och förundran inför livets storslagenhet och mysterium skänka en förnöjsamhet som inga pengar eller materiella rikedomar kan ge.

Att kunna fira en högtid tillsammans genom sång och musik på ett naturligt och enkelt sätt kräver vissa förutsättningar. Vi behöver lära oss några sånger som alla känner igen samt ha förståelse för högtidens bakgrund och innebörd. För att kunna dela och delta behöver vi känna till och vara bekanta med vårt gemensamma kulturarv. Förr i tiden gav skolan möjligheter för unga människor att ta del av Sveriges kulturarv genom att lära ut såväl profana som sakrala sånger. Det ingick i kursplanen och tillhörde allmänbildningen. Bland annat var adventspsalmerna Hosianna, Davids son och Bered en väg för Herran något som lärdes in. Enligt politiska beslut nuförtiden ska den svenska skolan vara konfessionslös, vilket innebär att den ska vara fritänkande och gudsförnekande, och psalmer ska inte sjungas. Friskolor är undantaget än så länge.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!