Ledare: Är den skapande människan en möjlighet eller ett hot?
Skapande
”Att själv skapa kan ge förutsättningar för att utveckla praktiska och konstnärliga förmågor, kreativitet och en stor portion nyfikenhet i och glädje över att lära sig mer och nya saker.” Foto: Bilbo Lantto


Människan har sedan födelsen en naturlig skaparförmåga som tar sig olika uttryck. Många tycker om kulturskapande, medan åtskilliga finner andra vägar för att få utlopp för sin kreativitet och skaparlust. Att själv skapa kan ge förutsättningar för att utveckla praktiska och konstnärliga förmågor, kreativitet och en stor portion nyfikenhet i och glädje över att lära sig mer och nya saker.

Att få bana sin egen väg och upptäcka och utforska, med eller utan stöd, kan vara den största gåvan en människa kan få som liten eller stor. Vi är alla unika med olika egenskaper och behov, och längtar ofta efter att bli bejakade för dem vi är. Men om vår uppväxt, utbildning och liv endast handlar om att imitera och skapa en replika av en standardmänniska, är det lätt att livet känns instängt och tråkigt. Att göra sig till och försöka vara en annan person än man verkligen är skapar lätt stress och tristess. Att hålla upp fasaden och leva upp till samhällets normer kan leda till att känslan av frihet, skaparlust och att vara levande förtvinar.

I månadsskiftet oktober november var det höstlov och enligt kulturdepartementet ett läslov. Läsningen fick extra stor plats på bibliotek, fritidshem, förskolor, fritidsgårdar och idrottsföreningar. Ett bra initiativ som skulle kunna förstärkas med övriga konstnärliga uttrycksformer. Läsning är liksom konserter, utställningar och scenföreställningar en upplevelse av andras skapande. Det kan inspirera till bland annat tankar, känslor och inre bilder och på så sätt ge kraft åt eget skapande. Men de allra flesta människor som fått möjlighet att själva skriva, spela ett instrument, sjunga, dansa eller måla vittnar om att det bästa är att själv få skapa.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!