En hyllning till alla fäder
Föräldraskap
Vårt samhälle kretsar kring familjen som en livsviktig enhet. I denna enhet har fadern en oersättlig roll att spela. Foto: Sofia Drevemo


På söndag är det fars dag. Det är lätt att låta denna dag enbart bestå av presenter eller vara en hyllning till dem som just nu är fäder. Låt oss använda dagen som reflektion över familjens betydelse och faderns roll.

Fars dag och mors dag är två dagar tillägnade det ansvar och det äventyr det innebär att vara förälder. Familjen är vårt samhälles minsta gemenskap och denna konstellation har hjälpt oss bygga upp den värld vi nu lever i.

Ibland glömmer vi att samhället är byggt nerifrån. Vi tror att skolan ensam ska kunna ta hand om våra barns utbildning, att föreningar tar hand om fritidsintressena och att sjukvården tar hand om vår hälsa. Men allt detta är byggt underifrån, det är vi som skapat det och det är fortfarande vi som upprätthåller det. Att bli utbildad, ha en bra fritid och må bra. Allt börjar hos individen, odlas i familjen, omhändertas av släkten och bygden för att sedan stödjas av det skattefinansierade samhället.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!