Låt oss besjäla världen
Många mystiker och religiösa har beskrivit hur de mött det gudomliga i naturen. Morgnar och kvällar i vildmarken skapar unika upplevelser. Foto: Bilbo Lantto


Kan det vara så att ett alltför stort fokus på vetenskap gör att vi missar en del av livet? Religion och konst har länge hjälpt människor att uppleva helighet och mystik. Hur visar sig detta i den moderna människan?

Jag står inför min klass och pratar om magiska symboler. Hexagram, besvärjelser och magi. Symbolers betydelse och förändringar genom tiderna. Det hela är ett preludium till en diskussion om de bomärken man förr använde för att markera sina ägodelar, men det mest intressanta är på något vis hur vårt sätt att tänka och tolka världen är i ständig förändring.

Jag berättar om gamla skyddssymboler, pentagram, nät och om magiska kärlekssymboler. Plötsligt blir jag avbruten av en elev som frågar om jag har belägg för allt jag säger. Jag tar en diskussion om hur man undersökt äldre källor och försökt förstå hur människor i forna tider tänkte, men förstår snabbt att detta inte är det svar hon vill ha. Hon tittar på mig och frågar: ”Men, alltså, funkar det?”

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!