Lämnar Liberalerna men stannar i riksdagen
Emma Carlsson Löfdahl. Foto: Henrik Montgomery/TT-arkivbild


Emma Carlsson Löfdahl tog först timeout efter bostadsavslöjandet. Nu lämnar hon Liberalerna, som hon i ett inlägg på Facebook kallar för ett "fegt parti".

Hon kommer dock tills vidare att sitta kvar i riksdagen.

I förra veckan avslöjade Aftonbladet att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes bostadsrätt i Stockholm för 13 000 kronor per månad och fått maxersättningen, 8 600 kronor, från riksdagen för det. Samtidigt är avgiften för bostadsrätten bara 2 500 kronor.

Det ledde till att en åklagare nu tittar på fallet och att bland annat partisekreteraren Maria Arnholm och partiledaren Jan Björklund krävde hennes avgång. Nu lämnar Carlsson Löfdahl partiet, men sitter tills vidare kvar i riksdagen.

"Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut. Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder", skriver hon i ett inlägg där hon kritiserar både medierna och Liberalerna.

"Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar. Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet."

"Borde lämna helt"

Även hennes hemmadistrikt har krävt hennes avgång. Jimmy Ekström, vice ordförande i länsförbundet i Jönköpings län, hade hoppats att hon skulle ta klivet fullt ut och lämna även riksdagen.

– Jag hade önskat att hon skulle besluta att lämna sitt riksdagsuppdrag och att vi hade kunnat konstatera det redan i förra veckan, säger Ekström till TT.

– Vi såg inte att en timeout eller ett senare beslut på något sätt skulle förändra grunden för vårt beslut. Vi ansåg att det fanns så pass lite förtroende kvar för henne att hon inte kunde fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Utöver uppmärksamheten kring bostadsavslöjandet har Liberalerna den senaste veckan också tampats med frågan kring EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som i helgen till slut petades från partiets EU-vallista.

"Olika frågor"

I sitt Facebookinlägg tar Emma Carlsson Löfdahl också upp Cecilia Wikström.

"När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer", skriver Carlsson Löfdahl.

Enligt Jimmy Ekström är det båda fallen dock inte helt jämförbara.

– För mig är det två ganska olika frågor. Diskussionen kring Cecilia Wikström går ju vidare i partiet, där finns det tydligare argument både för och emot, säger han.

– I Emmas fall har det varit väldigt entydigt för oss.

(Jens Bornemann/TT)

Fakta

Carlsson Löfdahl och Wikström

(TT)

Liberalerna har den senaste veckan tampats med oönskad uppmärksamhet kring både Emma Carlsson Löfdahl och Cecilia Wikström.

Emma Carlsson Löfdahl hamnade i blåsväder efter avslöjandet om att hon hyrt sin makes bostadsrätt i Stockholm för 13 000 kronor per månad och fått maxersättningen, 8 600 kronor, från riksdagen för det. Samtidigt är avgiften för bostadsrätten bara 2 500 kronor.

I Cecilia Wikströms fall handlar det om uppmärksamheten kring hennes styrelseuppdrag i två svenska aktiebolag, som hon totalt får nästan lika mycket betalt för som för sitt uppdrag som EU-parlamentariker. Wikström har inte begått något formellt fel, men efter medieuppmärksamheten bad partiledningen henne ändå lämna sina styrelseuppdrag. Eftersom hon själv inte ville göra det petades hon i helgen i stället från partiets lista till EU-valet.