Cecilia Wikström petas från L:s EU-vallista
Partisekreterare Maria Arnholm (L) på pressträffen inför Liberalernas riksmöte. Foto: Per Groth/TT


Liberalerna lyfter bort Cecilia Wikström som toppnamn på sin EU-vallista.

– Liberalernas partistyrelse har bett Cecilia Wikström att välja mellan att toppa vår EU-lista eller att behålla sina styrelseuppdrag, säger partisekreterare Maria Arnholm på en pressträff.

– Styrelsen har vädjat till Cecilia att stå kvar på listan och leda vår viktiga EU-valrörelse, men hon har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det.

– Vår bedömning är att hennes styrelseuppdrag riskerar att leda till en förtroendekris. Vi ska välja en ny etta på vår lista.

Liberalernas valberedning och partiledning har tidigare inte haft synpunkter på Wikströms styrelseuppdrag i bolagen Beijer-Alma och Elekta. Men sedan nyhetssajten Politico och SVT rapporterat om att hon får 70 000 kronor i ersättning, samtidigt som hon har heltidsuppdrag som EU-parlamentariker, har de tänkt om.

Partiet har låtit sin etikkommitté att titta på frågan.

– Det finns stor anledning till självkritik. Valberedningen har sagt att man gjorde en felbedömning, och jag tar också på mig ansvar för det, säger Maria Arnholm.

Hon upprepar också att partistyrelsen "vädjat" till Cecilia Wikström att stanna kvar och vara ett viktigt vallok under kommande valrörelse.

– Det här ställer naturligtvis till det för oss, men vi slipper diskussionen om lojalitetskonflikt, säger Arnholm.

Cecilia Wikström har varit EU-parlamentariker sedan 2009 och har även figurerat i diskussionen om tänkbara efterträdare till Jan Björklund.

Att som parlamentariker ha sidopuppdrag är tillåtet så länge intäkterna redovisas, vilket Wikström har gjort. Ledamöter uppmanas däremot att undvika intressekonflikter.

(TT)