Läkare skrämda till tystnad om covidpolitiken

Pandemin: Australien

En sjuksköterska i Sydney, Australien, förbereder en dos av Pfizers vaccin mot covid-19, den 3 oktober 2021. Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images


Hundratals australiska läkare är ”väldigt rädda och väldigt försiktiga” när det gäller att säga fel saker om landets covid-19-politik, enligt en människorättsadvokat. De fruktar bland annat att stängas av från sina jobb.

Advokaten Peter Fam på byrån Maat’s Method i Sydney säger att sedan pandemin började har olika australiska regleringsmyndigheter satt allt hårdare regler för läkare och annan vårdpersonal som uttrycker avvikande åsikter kring landets officiella medicinska ståndpunkt i covid-19.

– Jag säger hundratals läkare, för jag har regelbundet suttit i Zoom-möten med fler medicinska utövare än så. Generellt är det dock bara några av dem som är beredda att tala offentligt om de saker som de delar med sig av i dessa forum, säger Fam.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!