loading
En ovanligt hög andel av svensk färsk kyckling innehåller campylobacter, vilket har resulterat i att tusentals svenskar drabbats av svår sjukdom. Allra värst är kycklingen från Kronfågel där en majoritet av de prover som analyserats visade på campylobacter. Foto: TT
En ovanligt hög andel av svensk färsk kyckling innehåller campylobacter, vilket har resulterat i att tusentals svenskar drabbats av svår sjukdom. Allra värst är kycklingen från Kronfågel där en majoritet av de prover som analyserats visade på campylobacter. Foto: TT
Inrikes

Läkare: Förbjud smittad kyckling

Epoch Times

Det borde vara förbjudet att sälja kyckling eller annan mat som riskerar att göra människor sjuka. Det tycker smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo som varnar för campylobacter i svensk färsk kyckling.

Utbrottet av campylobacter i svensk färsk kyckling fortsätter. Allra värst är kyckling från storproducenten Kronfågel, där en majoritet av Livsmedelsverkets prover visade på smitta.

Men vare sig Jordbruksverket eller Livsmedelsverket anser sig kunna göra så mycket mer än att föra en dialog med producenterna, eftersom campylobacter inte är reglerad i lagstiftningen på samma sätt som exempelvis salmonella.

Detta trots att infektion med campylobacter är att betrakta som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och att campylobacter kan ge minst lika svår sjukdom som salmonella.

– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, som tidigare i år varnade befolkningen för svensk färsk kyckling.

Gränsvärde

Eftersom utbrottet fortsätter och myndigheterna inte agerar, vill nu Signar Mäkitalo att lagen ändras och att det införs gränsvärden som förbjuder producenter, både svenska och utländska, att sälja kyckling om gränsvärdet passeras.

– För som det är i dag kan Livsmedelsverket bara säga 'Snälla livsmedelsindustrin, gör inte folk sjuka med er mat', säger Signar Mäkitalo.

I rättvisans namn anser han att ett eventuellt gränsvärde inte bara bör gälla campylobacter, utan alla smittämnen som riskerar att göra folk sjuka.

– Att helt bli av med campylobacter är svårt, så i så fall bör vi först ta reda på vad som är en rimlig nivå, säger Signar Mäkitalo.

Att det går att undvika campylobacter i färsk kyckling visar den sammanställning av provtagningar från olika producenter som Livsmedelsverket offentliggjorde förra veckan.

Kronfågel värst

Enligt sammanställningen innehåller kyckling från vissa producenter inga campylobacter alls, medan en övervägande majoritet av kycklingen från andra bar på smittan. Allra värst var färsk kyckling från Kronfågel där 23 av 31 analyserade prover innehöll campylobacter.

– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det så minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall. Jag personligen känner mig inte trygg i hur de arbetar med den här frågan, säger Signar Mäkitalo.

TT: Äter du själv kyckling?
– Absolut, men bara fryst. Med den kunskap jag har äter jag inte färsk. Det blir för svårt.

(TT)

Svåra magsmärtor

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan den även resultera i livshotande blodförgiftning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
En ovanligt hög andel av svensk färsk kyckling innehåller campylobacter, vilket har resulterat i att tusentals svenskar drabbats av svår sjukdom. Allra värst är kycklingen från Kronfågel där en majoritet av de prover som analyserats visade på campylobacter. Foto: TT
En ovanligt hög andel av svensk färsk kyckling innehåller campylobacter, vilket har resulterat i att tusentals svenskar drabbats av svår sjukdom. Allra värst är kycklingen från Kronfågel där en majoritet av de prover som analyserats visade på campylobacter. Foto: TT
Inrikes

Läkare: Förbjud smittad kyckling

Epoch Times

Det borde vara förbjudet att sälja kyckling eller annan mat som riskerar att göra människor sjuka. Det tycker smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo som varnar för campylobacter i svensk färsk kyckling.

Utbrottet av campylobacter i svensk färsk kyckling fortsätter. Allra värst är kyckling från storproducenten Kronfågel, där en majoritet av Livsmedelsverkets prover visade på smitta.

Men vare sig Jordbruksverket eller Livsmedelsverket anser sig kunna göra så mycket mer än att föra en dialog med producenterna, eftersom campylobacter inte är reglerad i lagstiftningen på samma sätt som exempelvis salmonella.

Detta trots att infektion med campylobacter är att betrakta som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och att campylobacter kan ge minst lika svår sjukdom som salmonella.

– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, som tidigare i år varnade befolkningen för svensk färsk kyckling.

Gränsvärde

Eftersom utbrottet fortsätter och myndigheterna inte agerar, vill nu Signar Mäkitalo att lagen ändras och att det införs gränsvärden som förbjuder producenter, både svenska och utländska, att sälja kyckling om gränsvärdet passeras.

– För som det är i dag kan Livsmedelsverket bara säga 'Snälla livsmedelsindustrin, gör inte folk sjuka med er mat', säger Signar Mäkitalo.

I rättvisans namn anser han att ett eventuellt gränsvärde inte bara bör gälla campylobacter, utan alla smittämnen som riskerar att göra folk sjuka.

– Att helt bli av med campylobacter är svårt, så i så fall bör vi först ta reda på vad som är en rimlig nivå, säger Signar Mäkitalo.

Att det går att undvika campylobacter i färsk kyckling visar den sammanställning av provtagningar från olika producenter som Livsmedelsverket offentliggjorde förra veckan.

Kronfågel värst

Enligt sammanställningen innehåller kyckling från vissa producenter inga campylobacter alls, medan en övervägande majoritet av kycklingen från andra bar på smittan. Allra värst var färsk kyckling från Kronfågel där 23 av 31 analyserade prover innehöll campylobacter.

– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det så minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall. Jag personligen känner mig inte trygg i hur de arbetar med den här frågan, säger Signar Mäkitalo.

TT: Äter du själv kyckling?
– Absolut, men bara fryst. Med den kunskap jag har äter jag inte färsk. Det blir för svårt.

(TT)

Svåra magsmärtor

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan den även resultera i livshotande blodförgiftning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024