Läckta dokument: Peking mörkar antalet smittade i nya virusvågen
Människor köar för att testa sig för covid-19 vid en provtagningscentral i Peking, Kina, den 30 juni 2020. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images


Pekings myndigheter fortsätter att underrapportera antalet virussmittade patienter, enligt läckta dokument som Epoch Times tagit del av. Samtidigt uppges officiellt att situationen är under kontroll. 

Stadens myndigheter hävdar att det andra virusutbrottet nu är under kontroll och att ett enda sjukhus är tillräckligt för att ta hand om covid-19 patienter. Epoch Times har dock tagit del av myndighetsdokument som visar att hälsomyndigheterna kräver att lokala sjukhus förbereder extra sjukhussängar inför en väntad ökning av KKP-viruspatienter. 

Dessutom betonas i ett dokument från lokala myndigheter i Hebeiprovinsen, som omger Peking, att information om den lokala epidemin ska hållas hemlig.

De hemliga dokumenten kommer från en pålitlig källa som har tillgång till myndigheters databaser.

Hebeis myndigheter har inte offentliggjort några nya smittfall, men har infört nedstängningsåtgärder för omkring en halv miljon invånare.

Samtidigt rapporterar Pekings myndigheter fler KKP-viruspatienter i staden. Och för att hindra smittspridningen har stadens myndigheter infört en rad strikta regler.

Pekings kommunala hälsokommission meddelade i ett internt dokument den 24 juni att: ”Samtliga patientrum [på sjukhus] måste vara låsta 24 timmar om dygnet … Förutom vid nödvändig diagnos eller behandling har patienterna inte tillåtelse att lämna patientområdet.” Kommissionen tillade att inga besök är tillåtna på några sjukhus för tillfället.

Pekings Medicinska akutcenter, en avdelning inom hälsokommissionen, uppgav i ett internt dokument daterat den 22 juni att vårdpersonal från Peking, som rest till Hubeiprovinsen för att hjälpa till under utbrottet, inte har tillåtelse att återvända till Peking för närvarande. Dessutom måste studenter på skolor och universitet kontrollera temperaturen varje morgon, middag och eftermiddag.

Regelmässig underrapportering

Xu Hejian, talesman för Pekings statsmyndigheter, sade på en presskonferens den 30 juni att det totala antalet smittade under den här andra virusvågen uppgått till 325 patienter, samt 27 asymptomatiska smittbärare. Den nya smittvågen började i mitten av juni, enligt myndigheterna.

Ma Yanfang, chef för den medicinska avdelningen vid Pekings enda designerade covid-19 sjukhus, Ditan sjukhus, medgav dock i en intervju med statsmedian Health News, att sjukhusets 300 sängar för viruspatienter inte räckte till.

Den 18 och 19 juni överförde Ditan sjukhus samtliga av sina icke-covid-19 patienter till andra sjukhus, och har sedan dess enbart behandlat covid-19 patienter.

Epoch Times har tagit del av ett internt dokument från Ditan sjukhus med den dagliga sammanräkningen av nykleinsyratestresultat under flera datum i juni.

Dokument från Ditan sjukhus som visar uppgifter om testresultat för covid-19 patienter. (erhållet av Epoch Times)

Exempelvis testade sjukhuset den 19 juni 773 personer varav 246 visade positivt för viruset. Rapporten noterade att alla dessa 246 personer behandlades på sjukhuset.

Samtidigt rapporterade Pekings hälsokommission endast 22 nya smittfall den 19 juni, med ett sammanlagt antal på 205 smittade sedan den 11 juni.

Peking rapporterade den 14 juni att 79 vårdcentraler i staden skulle börja utföra covid-19 testning. Eftersom Ditan sjukhus ensamt har haft fler smittfall än vad som officiellt rapporterats, är det verkliga antalet smittade i hela staden sannolikt betydligt högre – med tanke på att fler antagligen testat positivt vid andra provtagningscentraler.

Enligt en annan intern rapport från den 17 juni, testade Ditan sjukhus 288 personer på sin öppenvårdsmottagning, varav 26 testade positivt för covid-19. Ytterligare 3 registrerades som asymptomatiska virusbärare (kinesiska myndigheter räknar dem separat).

Samma dag diagnosticerade också sjukhusets slutenvårdsavdelningar 83 positiva covid-19 patienter, vilket innebär att sjukhuset registrerade totalt 109 positiva covid-19 fall den 17 juni.

Peking rapporterade dock endast 21 nya smittfall den 17 juni.

Epoch Times har tagit del av ytterligare dokument från slutenvårdsavdelningar som visar på att myndigheterna underrrapporterar antalet smittfall.

Strikta åtgärder i tysthet

Efter den nya smittvågen i juni har Hebeis myndigheter endast rapporterat 12 smittfall i hela provinsen (som omger Peking). Den 27 juni rapporterade dess myndigheter inga nya smittfall, samtidigt som hela Anxin-regionen i provinsen stängdes ner för att hindra smittspridning. Anxin har omkring 458 000 invånare.

Statsmedian Xinhua har nyligen rapporterat att alla invånare i Anxin, förutom mycket sjuka personer som behöver sjukhusvård och vaktpersonal som upprätthåller nedstängningsreglerna, måste stanna hemma. Endast en person från varje hushåll tillåts gå ut för att handla nödvändigheter en gång per dag.

Lokala myndigheter har varit tysta om utbrottet, trots de strikta åtgärderna.

Epoch Times har tagit del av ett internt dokument som utfärdades av Anxins lokala myndigheter den 13 juni, där de beordrade alla tjänstemän att strikt kontrollera den allmänna opinionen och att inte avslöja information om utbrottet.

”All information relaterad till utbrottet får endast publiceras av provinsmyndigheterna”, uppgav dokumentet. 

Ett internt dokument som innehåller obligatoriska tester för "nyckelgrupper" i Hebei-provinsen. (erhållet av The Epoch Times)

En annan uppsättning interna dokument som Epoch Times tagit del av visar att Hebeiprovinsen också har infört storskaliga tester på invånarna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.