L har inte lockat väljare under sommaren
Nyamko Sabuni tog över ordförandeposten i Liberalerna 28 juni. Foto: Henrik Montgomery/TT-arkivbild


Det har inte skett några större förändringar i väljaropinionen under sommaren. Det visar en Sifo-undersökning som beställts av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Liberalerna bytte partiledare i slutet av juni, men Nyamko Sabuni har inte lyckats öka stödet för partiet.

De ligger fortfarande under riksdagsspärren, med 3,8 procent av svenskarnas stöd. Det är den sjunde mätningen i rad som partiet inte når upp till 4 procent, skriver SvD.

– Vi har inte sett några förändringar med Sabuni än. Men det var samma sak med Ebba Busch Thor i KD. Förändringarna i opinionen kom inte omedelbart, utan först när det blev en ändring i politiken, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till SvD.

Kristdemokraterna har dock tappat i stöd under våren, i maj hade de 12 procent av väljarstödet, i juni 9,5 procent och i augusti landar de på 8,4 procent. SvD skriver att förändringen inte är statistiskt signifikant, men att trenden är fortsatt nedåtgående. Moderaterna som gått upp 3,2 procentenheter sedan i maj är enligt samma undersökning det parti som har störst stöd bland unga.

(TT)

Fakta

Sifos augustimätning

(TT)

Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Intervjuerna genomfördes 5–15 augusti 2019. Cirka 1 000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel. Sammanlagt 6 316 personer deltog i mätningen.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 50 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 50 procent baseras på webbintervjuerna.

Siffrorna från junimätningen inom parentes.

Socialdemokraterna: 26,8 (26,5)

Vänsterpartiet: 8,7 (8,6)

Miljöpartiet: 4,9 (4,9)

Moderaterna: 19,1 (18,4)

Centerpartiet: 8,8 (8,8)

Liberalerna: 3,8 (3,6)

Kristdemokraterna: 8,4 (9,5)

Sverigedemokraterna: 18,2 (18,1)

Källa: Svenska Dagbladet