Tonårsflickan drog i nödbromsen då den panikslagna mammans två små barn blivit kvar på perrongen när tåget lämnade stationen. Tågpersonalen hotade flickan med böter.
Tåget mot Helsingingfors hade precis lämnat Böle station när en kvinna i panik stormade in i en av vagnarna och frågade efter nödbromsen. Enligt Yle hade kvinnans barn på 2 och 4 år blivit kvar på perrongen. Kvinnan hade glömt sin väska på tåget och gått på för att hämta den men hann inte av förrän tåget stängde dörrarna och körde iväg.
Bredvid nödbromsen satt två unga tonårsflickor. Den äldre av dem, en 16-åring, frågade kvinnan om hon skulle dra i den, och kvinnan svarade ja. Flera passagerare ska också ha uppmanat flickan att dra i nödbromsen. Tåget stannade med ett ryck och lamporna slocknade, skriver Yle.
Tillsammans med två väktare kom konduktören in i vagnen. De bad passagerarna peka ut vem som dragit i nödbromsen, men tog aldrig reda på varför. Mamman släpptes av när hon sade att hon måste gå till sina barn.

Två små barn lämnades på perrongen när mamman glömt sin väska på tåget mot Helsingfors.
Fler vakter kom in i vagnen och flickorna fick höra att de begått ett brott och skulle få höga böter för att de dragit i nödbromsen. Enligt Yle sade flickornas mamma att flickorna eskorterats ut från tåget av fem vakter, och att de inte fick chans att förklara sig. De var mycket skärrade efter händelsen.
– De ville bara hjälpa och vakterna agerade som om de var i en polisfilm. De var bara intresserade av vem som dragit i nödbromsen och inte av vad som hade hänt, berättar flickornas mamma för Yle.
Tågbolagets informationschef Janna Viisterä säger att nödbromsen bara får användas när en persons liv eller hälsa är i akut fara.
– Vanligtvis i sådana här fall, om det handlar om vuxna personer som av någon orsak inte hinner stiga av tåget, så är det inte tillåtet att dra i nödbromsen. Men eftersom det nu var frågan om små barn som lämnat på perrongen så bedömde vi situationen utgående från det, säger hon till Yle.
Det är mycket ovanligt att nödbromsen används i rätt syfte, säger hon. När det händer är det vanligen på grund av bus eller vandalism. Janna Viisterä vill inte kommentera vakterna och konduktörens beteende mot barnen, men eftersom det rörde sig om barn och situationen inte orsakade några problem för trafiken borde man kunna lösa saken utan böter, säger hon.
Om en situation likt den aktuella uppstår har finska tåg ett särskilt telefonnummer man kan ringa till, eller så kan man vända sig till konduktören.

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in
Slav under kommunismen