Kryssningsfartyg evakueras – tre svårt skadade
Ett norskt kryssningsfartyg med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder. Foto: Frank Einar Vatne/NTB Scanpix/TT


Under mycket svåra förhållanden pågår evakuering av över 1 300 personer från ett kryssningsfartyg i sjönöd vid Norges kust.

Samtidigt tvingas besättningsmedlemmar på ett annat fartyg hoppa i havet för att bli undsatta av helikopter.

Tre av de passagerare som har evakuerats från kryssningsfartyget Viking Sky är allvarligt skadade och har förts till sjukhus, rapporterar public servicebolage t NRK. Totalt har nio personer förts till sjukhus av de runt drygt 160 som har flugits i land med helikopter.

Videoklipp som sprids på Twitter visar hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget.

Ett lastfartyg med nio mans besättning som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanas besättningsmedlemmarna att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Per Fjeld, talesman för räddningscentralen HRS, säger till nyhetsbyrån NTB att det bedöms som säkrare att rädda dem ur vattnet än från däck.

Flera mindre räddningsbåtar har tvingats vända på grund av de höga vågorna.

Besättningsmedlemmarna från det kapsejsade lastfartyget Hagland Captian får hoppa i havet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB Scanpix/TT

Helikoptrar i skytteltrafik

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem. Först drev fartyget mot land, men lyckades senare kasta ankar och ligger still, enligt räddningscentralen för Sydnorge.

Fartyget ligger utanför Hustadvika, söder om Trondheim. Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar enligt rederiet Viking Ocean Cruises.

En stor sjöräddningsinsats drog igång för att evakuera passagerarna.

– Tre helikoptrar går i skytteltrafik. Polisen har upprättat ett mottagningscenter i Brynshallen som de evakuerade förs till, säger presstalesmannen Einar Knudsen vid räddningscentralen för Sydnorge till tidningen VG.

Evakueringen går långsamt eftersom helikoptrarna inta kan ta så många passagerare åt gången, arbetet beräknas ta hela natten. Räddningscentralen för Sydnorge bedömer att det inte råder någon fara för dem som är kvar ombord.

Runt 1 300 personer ska evakueras från ett kryssningsfartyg utanför norska kusten. Foto: TT

"Som en tornado"

Janet Jacob är en av passagerarna som evakuerades.

– Jag blev rädd. Jag har aldrig upplevt något så skrämmande. Jag började be och jag bad om säkerhet för alla ombord, säger hon till NRK.

Hon beskriver helikopterfärden in till land som mycket obehaglig.

– Vinden var som en tornado, säger hon.

Enligt Tor Andre Franck vid polisen i Møre och Romsdal ska det gå åtta meter höga vågor vilket försvårar evakueringen. Han säger att han inte har fått rapporter om att det ska vara fara för liv och hälsa.

– Situationen är fortsatt dramatisk men vi har fått den normaliserad och har inlett evakueringen, säger han till tidningen VG.

Kryssningsfartyget Viking Sky har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Foto: Odd Roar Lange/NTB Scanpix/TT

Många förlisningar

Odd Roar Lange bevittnade sjödramat från land i Hustadvika.

– Skeppet ligger för ankar. Detta är ett väderutsatt område som har haft många fartygsförlisningar. Det är stora vågor och ganska hårt väder, säger han till VG.

Det norskflaggade fartyget Viking Sky tillhör rederiet Viking Ocean Cruises. Det har en kapacitet på 930 passagerare och togs i bruk 2017. Enligt övervakningstjänsten Marine Traffic var det på väg söderut mot Stavanger när det fick problem.

Det råder hårt väder längs stora delar av den norska kusten med hårda vindar, högt vattenstånd och höga vågor, skriver nyhetsbyrån NTB.

(TT)