loading
Hälsa

Kryddig indisk chai – en värmande dryck i vinterkylan

Anne Hakosalo

Gör din egen Masala chai i vinter så håller du förkylningen i schack. Enligt den traditionella kinesiska medicinen tillför ingefära värme i kroppen och öppnar upp täppta bihålor. Kanel har bakteriehämmande egenskaper och anis dämpar hostan. 

Masala chai är ett kryddstarkt te med mjölk. Masala betyder krydda och chai betyder te på hindi. Varje familj i Indien gör sin egen favoritkryddblandning. 

De populäraste kryddorna i Masala chai är kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika, stjärnanis och pepparkorn, och starkt svart te. I den indiska regionen Assam använder man svart CTC-te (crush, tear, curl, vilket betyder ungefär krossa, riv och rulla), ett finfördelat, kraftigt te. Det här téet lämpar sig bra till Masala chai eftersom téets kraftiga smak kan tränga igenom de heta kryddorna. Det går också bra att använda andra CTC-teer eller varför inte Darjeelingte eller grönt te.

Annes Masala chai (1 glas)

Det här behövs

2 dl vatten

ca 1 dl sojamjölk

3 hela gröna kardemummafrön

1 cm färsk riven ingefära

4 svartpepparkorn

1 kanelstång

2-3 kryddnejlikor

1 stjärnanis

en nypa riven muskotnöt

½ vaniljstång

2 tsk te (Darjeeling eller Assam CTC) 

Tillsätt även honung eller råsocker

Gör så här

Koka upp vattnet. Lägg i alla kryddor och téet och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt sojamjölk och koka upp. Sila sedan och söta med honung eller råsocker efter smak. Servera.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Hälsa

Kryddig indisk chai – en värmande dryck i vinterkylan

Anne Hakosalo

Gör din egen Masala chai i vinter så håller du förkylningen i schack. Enligt den traditionella kinesiska medicinen tillför ingefära värme i kroppen och öppnar upp täppta bihålor. Kanel har bakteriehämmande egenskaper och anis dämpar hostan. 

Masala chai är ett kryddstarkt te med mjölk. Masala betyder krydda och chai betyder te på hindi. Varje familj i Indien gör sin egen favoritkryddblandning. 

De populäraste kryddorna i Masala chai är kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika, stjärnanis och pepparkorn, och starkt svart te. I den indiska regionen Assam använder man svart CTC-te (crush, tear, curl, vilket betyder ungefär krossa, riv och rulla), ett finfördelat, kraftigt te. Det här téet lämpar sig bra till Masala chai eftersom téets kraftiga smak kan tränga igenom de heta kryddorna. Det går också bra att använda andra CTC-teer eller varför inte Darjeelingte eller grönt te.

Annes Masala chai (1 glas)

Det här behövs

2 dl vatten

ca 1 dl sojamjölk

3 hela gröna kardemummafrön

1 cm färsk riven ingefära

4 svartpepparkorn

1 kanelstång

2-3 kryddnejlikor

1 stjärnanis

en nypa riven muskotnöt

½ vaniljstång

2 tsk te (Darjeeling eller Assam CTC) 

Tillsätt även honung eller råsocker

Gör så här

Koka upp vattnet. Lägg i alla kryddor och téet och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt sojamjölk och koka upp. Sila sedan och söta med honung eller råsocker efter smak. Servera.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025