Gör din egen Masala chai i vinter så håller du förkylningen i schack. Enligt den traditionella kinesiska medicinen tillför ingefära värme i kroppen och öppnar upp täppta bihålor. Kanel har bakteriehämmande egenskaper och anis dämpar hostan.
Masala chai är ett kryddstarkt te med mjölk. Masala betyder krydda och chai betyder te på hindi. Varje familj i Indien gör sin egen favoritkryddblandning.
De populäraste kryddorna i Masala chai är kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika, stjärnanis och pepparkorn, och starkt svart te. I den indiska regionen Assam använder man svart CTC-te (crush, tear, curl, vilket betyder ungefär krossa, riv och rulla), ett finfördelat, kraftigt te. Det här téet lämpar sig bra till Masala chai eftersom téets kraftiga smak kan tränga igenom de heta kryddorna. Det går också bra att använda andra CTC-teer eller varför inte Darjeelingte eller grönt te.
Annes Masala chai (1 glas)
Det här behövs
2 dl vatten
ca 1 dl sojamjölk
3 hela gröna kardemummafrön
1 cm färsk riven ingefära
4 svartpepparkorn
1 kanelstång
2-3 kryddnejlikor
1 stjärnanis
en nypa riven muskotnöt
½ vaniljstång
2 tsk te (Darjeeling eller Assam CTC)
Tillsätt även honung eller råsocker
Gör så här
Koka upp vattnet. Lägg i alla kryddor och téet och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt sojamjölk och koka upp. Sila sedan och söta med honung eller råsocker efter smak. Servera.