Häromdagen stannade vi till hos en äldre dam som är en god vän till oss. Hon tog emot oss i sin berså i trädgården och där satt vi en god stund och samtalade. Både min man och jag upplevde en rofylldhet i hennes sällskap och lugnet jag fylldes av fick mig att fundera kring livet.
Den rara damen i 80-årsåldern har levt på samma plats i hela sitt liv. Hon har arbetat i hemmet och levt ett lugnt liv. Jag kunde inte låta bli att jämföra mitt liv med hennes. Det som frapperade mig var hur många fler människor, förändringar, förflyttningar i miljön, som jag, i likhet med många andra människor, tvingats uppleva i livet, i jämförelse med den gamla damen.
Visst hade hon genomlevt många prövningar och umbäranden i sitt liv men hon har aldrig varit i närheten av att bli utbränd. Vi som arbetar idag riskerar att bli för fulla av sinnesintryck, information och upplevelser. Upplevelser som i måttliga mängder kan vara stimulerande men som i högre doser kan vara förödande. Lägg därtill all negativ stress, som exempelvis för höga krav från arbetsgivaren, tröttande avancerad teknologi och dålig arbetsmiljö. Det kan bli mer än vad vi kan mäkta med att bära.
Sjukskrivningarna på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa har ökat dramatiskt de senaste åren. Det är både unga och äldre som drabbas och framför allt kvinnor.
Utmattningssyndrom kännetecknas bland annat av en förlamande trötthet som inte kan vilas bort i första taget. Det kan ta lång tid innan sjukdomen slår till, det vill säga innan du går in i ”väggen”. Det är en ny slags åkomma som sjukvården inte riktigt har kläm på.
Men tidiga symtom kan ha funnits där till och från, kanske under flera år. Enligt experter är det ofta människor som älskar sitt jobb och verkligen brinner för det som drabbas.
Kloka gummans stärkande örter vid utmattning och överansträngning
Utmattningssyndrom är verkligen på riktigt. En studie som gjorts i samarbete med Karolinska institutet och Stressmottagningen har visat att utmattningssyndrom kan avläsas som förändringar i hjärnan.
Det är professor Ivanca Savic och stressforskaren Aleksander Perski som tillsammans med andra forskare har utfört undersökningar med hjälp av magnetresonansteknik på utmattade patienter. Enligt vad de kommit fram till kan patienternas kognitiva och känslomässiga symtom, samt trötthet även ses som betydande förändringar i stora limbiska och paralimbiska nätverk i mellanhjärnan.
Jag tror att många helt enkelt får uppleva för mycket idag. Vi kanske tycker att jobbet och livet i allmänhet är jätteroligt, men det hjälper inte om hjärnan blir för full av intryck och upplevelser. En dag kan det bli proppfullt och då tar det stopp.
Har man utvecklat ett utmattningssyndrom kanske man aldrig kan prestera som tidigare. Många personer som återhämtat sig efter utmattningssyndrom uppger att de får leva med en ökad stresskänslighet.
Stress är förödande och kan till och med vara dödande. Vi måste låta livet rulla på lite långsammare. Inte bara jobba mindre utan även spendera mer tid i ensamhet, stänga av omvärlden oftare och ”sitta längre stunder i bersån”. Det är lättare att förebygga utmattningssyndrom, svårare att bota.

Krönikör Susanne Larsson. Foto: Privat
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.