Krönika: Torpets tio bästa spartips
Tankar från torpet
Det finns många olika sätt att spara pengar på. Foto: Tove Erbs/Pixabay


Det tog lång tid i mitt liv att förstå innehållet från barndomens serie Spara och Slösa i Lyckoslanten. Men med tiden har slanten trillat ned – och då spartips verkar vara populärt följer här torpets egen lista, läses i valfri ordning.

1. Köp så lite som möjligt, helst inget alls förutom sådant som går att äta, som ger värme och skydd samt utrustning för att klara överlevnad i olika situationer. Köp inte för att imponera. Vårda det du har.

2. När du ändå ska handla, tänk prisvärdhet. Ett kilo kött kan räcka länge om du också använder rotfrukter och grönt. Köp några riktigt bra böcker som du kan läsa flera gånger istället för att placera många mediokra i hyllan. Fokusera nytta och långsiktigt värde. Köp på kampanj och lagerlägg.

3. Ta inga lån, med bostadslån på rurala fastigheter som undantag och tänk då på att amortera; dagens lågräntemiljö blir inte bestående. Undvik alla blancolån och du behöver inget kreditkort. Det finns vanliga betalkort och vi ska särskilt värna kontanterna.

4. Har du ändå lån så gör dig metodiskt av med blancolån och kreditkort, först de med ockerränta. Om situationen inte går att rädda, och du måste fortsätta att låna för att betala gamla räntor, sök skuldsanering hos fogden (drabbar ingen annan fattig); gör det medan möjlighet finns.

5. Njut av livets goda. Vi har fortfarande allemansrätt och vandring är skattefritt. Att grilla något enkelt är mysigt. På kvällen kan man ta fram kortleken. Högläsning och lekar är exotiskt. Klipp håret på varandra, ett gratis sätt att stärka gemenskapen!

6. Ät inte ute på restaurang. Undvik särskilt de som serverar halva portioner till dubbla priset. Ett annat effektivt sätt att bli av med pengar är att fika längs turiststråken. 

7. Måste du av någon anledning ändå äta ute sök upp ett vettigt dagens rätt-ställe. Där får du mest för pengarna och där brukar även vara bäst mat. Vill du fika på utflykten så ta med termos och egna äggmackor.

8. Laga rejäl mat hemma, vilket gäller för alla kostinriktningar. Processad mat är sämre och dyrare. Skapa din egen klassiker i gjutjärnsgrytan. Låt matlagningen ta tid – när du kan. Det finns även prisvärd snabbmat som blodpudding (med apelsinklyftor och lingonsylt).

9. Odla själv och hitta gratis mat i det fria. Med lite fantasi och kunskap kan alla odla något. Dessutom finns det gott om mat i skogens eget skafferi. Kirskål, brännässlor, maskrosor, bär och svamp är exempel. Tyvärr finns även starkt giftiga växter och svampar så investera i några bra böcker.

10. Ta inte dig själv för allvarligt. Livet är för värdefullt för att bara tas med en klackspark, men sinne för proportioner är en värdefull egenskap. Det senare brukar också kallas för humor. Ett gott skratt förlänger livet, eller hur?

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.