Krönika: Fängslad i en kultur av nöjen

I huvudet på en folkkonstnär

Självkänsla och meningsfullhet skapas när vi är behövda. Denna känsla skapas inte av nöjen utan av arbete och i stunder då man hjälper varandra. Foto: Ida Fältander


Jag kan känna mig fångad i den moderna kulturen. Telefonen ligger där mitt emot mig, som ett svart monster. Vad har den gjort med samhället? Har världen blivit bättre när alla nöjen enbart är en knapptryckning bort?

Vi har återigen bytt streamingtjänst. Vi ansåg inte längre att det fanns några serier eller filmer att se på de tjänster vi använde. När jag uttrycker mig på detta sätt så skaver något inombords. En tjänst som Netflix innehåller trots allt hundratals serier och filmer samtidigt som det ständigt produceras nya, allt för att få mig att fortsätta betala, för att ge mig nöje och förströelse.

Jag funderar på om jag ska damma av mitt gamla Nintendo. Kanske spela något av de där spelen jag fascinerades av som tonåring, återuppleva gamla minnen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!