Konferens om vårt industriarv

När en industri byggs upp förändras inte bara platsen den byggs på utan hela samhället. Gruvan i Kiruna är ett av våra industriella kulturarv. Foto: Dag Avango


Sverige var tidigt med att arbeta för bevarandet av våra äldre industrilokaler och har nu blivit värd för en internationell konferens för att bevara det industriella kulturarvet.

Var tredje år organiserar den internationella organisationen The International Committee for the Conservation of Industrial Heritage (TICCIH) en konferens om det industriella kulturarvet. Det är nu beslutat att Sverige kommer att stå värd för den kommande konferensen och även om den ligger tre år framåt i tiden är förberedelserna igång.

En av anledningarna till att Sveriges arbete med att få möjlighet att arrangera konferensen blev väl mottaget är att vi väldigt tidigt började arbeta för att skydda vårt industriella kulturarv. En annan är de förändringar som just nu sker inom industrin i norra Sverige där vattenkraften ska användas för att tillverka vätgas att driva stålindustrin med.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!