Krönika: Ängelholms udda 75-årsjubileum
Gösta Carlssons upplevelse fick ett eget monument i skala 1:8. Foto: Emil Almberg


Den charmiga orten Ängelholm, som de flesta kanske förknippar med lergökar och cykelturer, lockar med många sevärdheter till sommaren.

Flera turistanläggningar är anlagda på promenadavstånd till den sex kilometer långa stranden där majoriteten av besökarna tillbringar många timmar i solen.

Även de mer kulturellt intresserade har mycket att hämta i Kullabygden och de centralt belägna museerna. Flyg- och järnvägsmuseerna är populära.

Lagom till 75-årsminnet av den märkliga landningen av en utomjordisk farkost i fågelområdet Sibirienskogen, har Ängelholms kommun ordnat en guidad vandring.

Guider kommer visa oss vägen och berätta nyckelfakta om den märkliga händelsen.

Vad Gösta Carlsson som ung egentligen såg i skogsgläntan kan han inte själv berätta då han gått bort sedan några år, men flera böcker har skrivits. I de intervjuer han har gett, berättar han om varelser väldigt lika vanliga människor men som färdades i en gåtfull farkost.

Under en cykeltur på Sibirienvägen iakttog Gösta vad han först trodde var en lägereld, men som när han kom närmare visade sig vara, vad han trodde, människor som landat med en ny typ av flygmaskin.

Först efteråt föll bitarna på plats, och när han började kommunicera med besökarnas ledare i sina drömmar, insåg han att det inträffade var mycket märkligt.

Detta skedde ett antal år innan den så kallade UFO-vågen, berättar Gösta först i efterhand, vilket gör det svårt att kontrollera.

1972 placerades på platsen ett monument i skala 1:8 för att ge oss besökare en chans att förstå hans upplevelse. Detta är Sveriges enda monument av denna typ, och över huvud taget ett av få i världen.

Gösta Carlsson blev efter detta möte intresserad av naturmedicin och startade helt utan formell utbildning flera företag för att utnyttja pollens egenskaper, och kom därefter att kallas för Pollenkungen.

Som förmögen man lät han bygga en ishall och så finansierade han hockeylaget Rögle BK. Tack vare det nådde Rögle 1966 den högsta serien och är fortfarande ett av landets bästa.

Denna mångsidiga mans livsgärning lever kvar, inte bara i sporten, där det fortfarande talas om forna segrar och i laget som med tillförsikt blickar mot framtiden, utan även inom gränsvetenskapen, där några få söker svar på de gåtor som gäckar oss människor. 

Besök det vackra fågelområdet, njut av ljuset och havet, promenera vägen till monumentet.

Vid ert besök kanske ni likt Gösta finner märkliga lämningar, som kvartsstavar eller vackra ringar.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.