Kriser ger möjlighet att reflektera

I tider av rädsla återvänder vi till de enkla glädjeämnena och till varandra. Foto: Sofia Drevemo


Ibland krävs en kris för att få oss att reflektera över vilka vi egentligen är. Den kan bli ett tillfälle till att stanna upp och finna nya värden i livet; värden vi tidigare kanske inte lagt så mycket tid på och engagemang i.

Efter att ha läst allt hemskt som skrivs i nyheterna – alla anledningar till varför vi ska undvika varandra, inte röra vid någonting, inte lita på någonting, inte lita på varandra – så bestämde jag mig för att ta en promenad i parken.

Det var en härlig dag och naturen själv gjorde allt för att uppmuntra mig. Jag gick till Central Park i New York och förväntade mig inte få uppleva något speciellt; bara få lite frisk luft och det vanliga välbefinnandet som kommer från att vara i naturen. Men oj, vad fel jag hade!

Parken var full av människor. Det verkade som om alla hade fått samma idé som jag. Det var som om alla var där. Man kastade frisbee, det spelades musik, man lekte med sina hundar och det spelades spel.

Människor pratade, gick, sprang, sjöng, skrattade, flög drakar, konverserade, cyklade och utövade yoga. Det var så vackert att se och det tog mig med storm. Jag blev verkligen påmind om vilka vi människor egentligen är.

När livet känns osäkert och i tider av instabilitet återvänder vi till det som är det mest grundläggande för oss, det vill säga, livets enkla nöjen: konversationer, promenader, naturen, musiken och att vara tillsammans.

När vi blir fråntagna möjligheten att införskaffa saker och göra sådant som avleder och underhåller oss, så kommer vi tillbaka till det som är det mest värdefulla – vi kommer tillbaka till varandra och till naturen.

Den nuvarande pandemin och hälsokrisen har fört med sig lidande. Samtidigt kanske det också kan komma någon djupare visdom ut ur den; en påminnelse om vad som verkligen betyder något och som alltid finns här.

Det jag upplevde under min dag i parken var en gåva, en stund då alla delade en känsla av att vara ledig och fri. Det var en dag då vi alla tog ett gemensamt andetag och tog ett steg tillbaka; till ett större lugn och till det som verkligen betyder något för oss.

Bortom alla oroliga tankar finns en djup närvaro i oss, en inre upplevelse av att vara – en stillhet, en tystnad.

När vi är rädda, när vi upplever att vår existens hotas, då återvänder vi till varandra. I tider när allt förändras från ögonblick till ögonblick, det är då vi kommer ihåg vad som inte är förändrat, vad det är vi inte kan förlora, oavsett vad som än händer i vår livssituation.

Vi söker oss då tillbaka till människor, till naturen och till det som har stort värde för oss – man kan säga tillbaka till kärleken. Vi återvänder till det som verkligen ger oss näring, till det som lugnar och förenar oss och som påminner om att oavsett vad som händer så har vi det bra.

Bortom alla oroliga tankar finns en djup närvaro i oss, en inre upplevelse av att vara – en stillhet, en tystnad. Du kan känna den här närvaron om du för en stund kopplar bort alla tankar som virvlar runt i ditt sinne: koppla bort rädslan och tänk-om-scenarierna.

Bli uppmärksam på din kropp och slappna av. Släpp alla dina tankar. Ta ett långsamt och djupt andetag. Bjud in dig själv och slappna av. Känn din egen närvaro, känn upplevelsen av att bara vara, att vara i det som är här och nu och som finns bortom tankarna. Inom var och en av oss finns ett lugn, ett lugn som alltid är närvarande i nuet. Gå in i den känslan och den närvaron.

Den här otrygga tiden kommer att upphöra. En dag kommer vi återigen känna oss beskyddade och omhändertagna och det förutsägbara kommer återigen att ge oss en känsla av trygghet och odödlighet. 

Låt oss inte fastna i de skrämmande tankarna och därmed glömma bort den stora möjlighet som en tid som denna erbjuder; en tid som är extremt utmanande eftersom vi går igenom en pandemi och en stor hälsokris.

Det är i tider som dessa, när vi inte längre kan lita på att vårt samhällssystem ska skydda oss, som vi har möjlighet att gå in i oss själva. Vi kan då förändra vårt tänkesätt, komma tillbaka till det som verkligen betyder något för oss och ge oss själva möjlighet att åter komma i kontakt med det som är viktigt för oss, djupt i oss själva.

Det är nu dags att sätta värde på våra vänner, vår familj och att vara i kontakt med det vi tror på och med naturen: Göra saker för andra, promenera, lyssna på och skapa musik. Även lyssna på tystnaden och vara mer närvarande i den kärlek som finns. Det är en tid för att bejaka den lugna platsen inom oss själva, den plats som alltid existerar.

I slutändan är detta ett ögonblick som ger oss tillfälle till att komma ihåg vilka vi är – oavsett vad som händer.


Vill du läsa
 en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!