Konst-gödsel-krisen beror inte bara på kriget
Mat och jordbruk
Lantbrukaren Roger Murphy sprider ut gödningsmedel på sina åkrar innan det är dags för sådd, den 23 april nära Dwight, Illinois, i USA. Foto: Scott Olson/Getty Images


Bristen på konstgödsel är en stor faktor i de globalt stigande livsmedelspriserna. Det är dock inte bara en konsekvens av kriget i Ukraina, utan det finns även krafter som ser denna kris som en möjlighet att driva sin agenda, menar observatörer.

Att världen är på väg in i en kris vad gäller konstgödsel erkänns nu allt mer öppet. Samantha Power, chef för USA:s biståndsmyndighet USAID sade i en intervju med ABC den 1 maj att ”gödselbrist är en verklighet nu”. Även USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pekade på problemet i ett gemensamt uttalande nyligen, där man konstaterade att kriget i Ukraina stört leveranskedjorna inom jordbruk och livsmedelsproduktion.

” Vi inser att många länder världen över har förlitat sig på stapelvaror och konstgödsel från Ukraina och Ryssland, och att Putins aggression har stört den handeln”, sade man.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!