Knivskar sju – döms till livstids fängelse och utvisning
Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man "ofredat honom" och att han blev arg. Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT


Livstids fängelse och utvisning blev domen för 22-åringen som knivhögg sju personer i Vetlanda. Tre av dem fick allvarliga skador.

Knivattacken den 3 mars varade knappt 18 minuter, men på den korta tiden hann 22-åringen knivhugga sju män, varav tre fick livshotande skador.

Rätten konstaterar i domen att 22-åringen har: "angripit de sju målsägandena med en kökskniv med ett 22 cm långt blad, som han gick tillbaka till sin bostad för att rusta sig med eftersom han var så upprörd över att en person i stan hade hädat hans gud att han tänkte döda denne. Målsägandena har berättat om ett distinkt våld. Han har inte trevat eller famlat med kniven, utan har medvetet och i de flesta fall med kraft riktat kniven mot vitala delar av målsägandenas kroppar".

Enligt domen stämmer det också överens med vad som framgår på övervakningsfilmen av angreppet på ett av offren. Den omständigheten att 22-åringen fortsatt angreppen, ett efter ett, även efter det att kniven gick sönder och skaftet föll av visar också på en målmedvetenhet hos mannen, konstaterar tingsrätten.

Livstid och utvisning

Brotten bedöms vara försök till mord och påföljden blir livstids fängelse och utvisning.

Gällande påföljden om livstids fängelse konstaterar en enig tingsrätt att vart och ett av de sju mordförsöken som mannen har gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde, vilket sammantaget gör att mannen ska dömas till lagens strängaste straff.

Konkret dödsfara

Eksjö tingsrätt skriver i pressmeddelande att: "det har funnits en konkret fara för att offren skulle dö".

22-åringen anses ha agerat med likgiltighetsuppsåt.

"Mannen berättade vid huvudförhandlingen om tre av angreppen, men mindes inte övriga angrepp. Han sa också att han inte ifrågasatte det som målsägandena berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det", skriver rätten.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, i vilket man kom fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

"Tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning av mannens psykiska tillstånd än den som har gjorts i det rättspsykiatriska utlåtandet. Det innebär att han inte ska särbehandlas i påföljdshänseende".

Ska betala skadestånd

22-åringen ska betala 125 000 kronor i skadestånd till var och en av de attackerade målsägarna för kränkning. Han ska betala ytterligare i skadestånd för sveda och värk.

Försvarsadvokat Christian Bertö har ännu inte läst domen i sin helhet, men säger att han utgår i från att hans klient vill överklaga livstidsdomen.

– Jag utgår ifrån att han vill ha den prövad igen, men jag har inte diskuterat saken med honom ännu.

Ett eventuellt överklagande av domen måste göras senast 4 augusti.

(Jan Samuelsson/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Detta har hänt

(TT)

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

18.47: Polisen uppger att det finns detaljer som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

1 april: En liten rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid knivdådet.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

21 maj–2 juni: Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Jönköpings tingsrätt.

14 juli: Dom meddelas