Kinas ambassadör kör en bil belagd med körförbud

Kinas ambassadör i Sverige, Cui Aimin, fotograferad på Kinas ambassad i Stockholm. Ambassadören kör en bil som ägs av ambassaden och som är belagd med körförbud. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT


Cui Aimin, Kinas Sverigeambassadör, bryter mot svensk lag varje gång han kör omkring i sin bil. Lyxbilen av märket Volvo har nämligen inte blivit besiktad på mer än ett år och är därmed belagd med körförbud.

Kinas ambassadör i Sverige, Cui Aimin, ersatte i januari förra året sin företrädare på jobbet, den ofta konfliktbenägne Gui Congyou. Nu visar det sig att ambassadör Cui Aimin sedan sitt tillträde har kört omkring i en lyxbil av märket Volvo som är belagd med körförbud. Svenska myndigheter har inte ingripit, skriver Aftonbladet

Bilen som ambassadören kör rullar varje dag på Stockholms gator, trots att den inte är besiktad på över ett år och därmed är belagd med körförbud. Obesiktigade bilar får inte köras i trafik, enligt svensk lag, då de kan utgöra en trafikfara för allmänheten.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!