Kinaexpert: Sveriges beroendeställning till Kina är farlig

Kinaexperten Manyan Ng säger att Kinas medlemskap i världshandelsorganisationen har underlättat för Kina att ta en stor marknadsandel i världshandeln. Foto: Martin Abegglen/CC BY-SA 2.0


Borde vi öka handeln med Kina eller satsa på att bli mindre beroende av Kina? Det var frågan i ett seminarium under Almedalsveckan. Bakom det kinesiska kommunistpartiets löften om samarbeten ligger en medveten strategi, menar Manyan Ng, Kinaexpert.

Det växande ekonomiska utbytet med Kina har blivit ett problem, menar Manyan Ng, Kinaexpert och styrelseledamot i tyska ISHR, International Society for Human Rights.

– Vi blir ekonomiskt väldigt beroende av Kina, säger han i ISHR:s digitala seminarium som ingick i Almedalsveckans program den 5 juli.

Den svenska regeringens syn på handel med Kina är tydlig och klargörs i regeringens skrivelse ”Arbetet i frågor som rör Kina” från 2019:

”Kina blir allt viktigare för svensk tillväxt och svenska arbetstillfällen. Regeringen avser att utveckla de ekonomiska banden till Kina, inklusive genom ökad export och investeringar.”

Samtidigt är man medveten om utmaningar i handeln med Kina och skriver bland annat:

”Brister som immaterialrättsliga intrång, påtvingad teknologiöverföring, och WTO-oförenliga statliga subventioner behöver hanteras.”

Man betonar också vikten av att agera via EU.

Medveten strategi

Manyan Ng kommer ursprungligen från Hongkong och har lång erfarenhet av att arbeta med Kina, bland annat inom ABB. Han menar att många politiker har blivit lurade av det kinesiska kommunistpartiet, KKP.

Han ger en historisk bakgrund och säger att den ökande handeln på 1980-talet inte var en naturlig utveckling.

– Det var en medvetet planerad strategi från den kinesiska sidan.

Han förklarar att KKP redan under Maos ledning beslöt att inte bråka med USA och övriga västvärlden. De insåg att för att nå sitt mål behövde de hjälp från andra. Deng Xiaoping utarbetade strategin att ”Gömma våra styrkor och invänta vår tid”.

– Därför upplever vi att Kina har blivit vänligare.

Här talar Manyan Ng på ISHR:s evenemang i Almedalen 2019. Foto: Susanne W Lamm

Egentligen ville de dölja sina avsikter, inte visa sina muskler, utan bara leenden, förklarar Manyan Ng. Målet beslutades internt av KKP.

– Senast år 2049 ska Kina vara supermakt nummer ett och ta över den roll som USA har.

Medlem i WTO

Kina behövde öka sin handel och fick hjälp att bli fullvärdig medlem i världshandelsorganisationen, WTO, berättar han. Det undanröjde många handelshinder.

– De behövde då inte ha lika många förpliktelser som industriella länder. Idag gör de anspråk på att vara supermakt nummer två, men när det passar så säger de ”vi är bara ett utvecklingsland” och så sparar de pengar.

Manyan Ng säger att västvärlden länge trott att Kina så småningom skulle bli mer demokratiskt, skulle ge mer frihet till folket och bättra på mänskliga rättigheter.

– Allt det här var bara en myt. De hade aldrig den viljan.

Han menar att när kineser ser ut att få mer frihet handlar det om att KKP vågar ge dem det eftersom de ägnat mycket tid åt att ”rensa bort oppositionen” genom olika förföljelsekampanjer.

Ekonomiskt beroende

Ekonomin är en del av KKP:s krigföring, berättar han.

– ”Gör hela västvärlden ekonomiskt beroende av oss så kan vi använda ekonomiska intressen som hotmedel och pressa ut vad vi vill.”

Han säger att partiledaren Xi Jinping nu tycker att deras tid har kommit för att visa musklerna. Det visar sig i politiken.

Han tar frågan om Huawei och 5G-nätet som exempel på hur strategin fungerar. När Sverige inte accepterade det kinesiska telekombolaget utan såg det som en säkerhetsrisk så hotade den kinesiska regimen att kasta ut Ericsson från Kina.

– På lång sikt är det farligt att öka handeln med Kina.

Istället vore det klokt att ändra strategi för att bli mindre beroende av Kina, menar han.

Vårt problem är det kinesiska kommunistpartiet. Inser vi det så kommer Sverige att klara sig bättre, inte bara Sverige utan hela den fria världen. 

Manyan Ng, styrelseledamot ISHR

Han säger att svenskar förstod att den sovjetiska kommunismen var farlig, men att man behöver förstå att den kinesiska kommunismen är tio gånger farligare.

Manyan Ng poängterar att han inte har något emot Kina och det kinesiska folket. Han säger att KKP egentligen inte är kinesiskt eftersom det har sina rötter i Karl Marx, Stalins och Lenins idéer. Därför är det viktigt att skilja på KKP och det kinesiska folket, liksom Kina som kultur.

– Vårt problem är det kinesiska kommunistpartiet. Inser vi det så kommer Sverige att klara sig bättre, inte bara Sverige utan hela den fria världen. Hela den fria världen måste jobba ihop för att klara den här krisen.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!