Kinas militära utveckling oroar USA

Den amerikanske försvarschefen Mark Milley talar vid en utfrågning i senaten den 10 juni. Utfrågningen gällde försvarsbudgeten för 2022. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images


USA:s försvarschef Mark Milley varnade nyligen för att den kinesiska regimen ökar sin militära styrka i ett ”mycket allvarligt och ihållande tempo”. Han ser det som ett möjligt hot mot stabiliteten och freden i världen.

Armégeneralen och försvarschefen Mark Milley menar att det är nödvändigt för USA att ”återta vår konkurrensmässiga och tekniska spets” över det kinesiska kommunistpartiet. Uttalandet kom efter att president Joe Biden och försvarsminister Lloyd Austin uttryckt liknande oro över den kinesiska retoriken i Taiwankonflikten. USA är fortsatt på kollisionskurs med Kina i synen på Taiwan, Kinas brott mot mänskliga rättigheter och de territoriella anspråken.

Austin sade i senaten att Bidens krav på anslag till försvaret på 715 miljarder dollar behövs för att svara upp mot den utmaning som den ”alltmer självsäkra” kinesiska regimen utgör.

– Kraven drivs av att vi ser hur våra motståndare – i synnerhet Kina – fortsätter att utveckla sin kapacitet. Vi måste hålla jämna steg med den utvecklingen för att kunna bibehålla en trovärdig avskräckande effekt mot konflikter runt om i världen, sade Austin vid en utfrågning i senatens försvarskommitté.

Mark Milley påpekade också att de sammanlagda försvarsutgifterna i Kina och Ryssland är större än USA:s. Han nämnde dock inte hur han kommit fram till den slutsatsen vid utfrågningen. Kina utgör det främsta militära hotet mot USA, tillade Milley.

Tidigare i juni besökte en grupp senatorer från båda de amerikanska partierna Taiwan. Det meddelades då att USA kommer att förse önationen med 750 000 vaccindoser. Detta resulterade i ett antal aggressiva kommentarer från kinesiska tjänstemän, bland annat från Wu Qian, talesperson för Kinas försvarsministerium, som hävdade att USA ”allvarligt underminerar” stabiliteten i regionen.

Wu hotade sedan – utan att ge några namn – med att alla som vågar ”separera Taiwan från Kina” kan vänta sig en ”direkt resolut attack” från den kinesiska armén.

Det kinesiska kommunistpartiet har länge hävdat att Taiwan tillhör Kina, medan Taiwan menar att man är en suverän, demokratisk nation. Eftersom den kinesiska regimen ser Taiwan som en del av sitt territorium motsätter man sig att nationer och världssamfund skapar band med önationen.

Foto: MARK RALSTON/AFP via Getty Images

Några månader innan Milleys utspel varnade även Philip Davidson, befälhavare i USA:s stillahavskommando, senaten för att den kinesiska militären hotar den amerikanska dominansen i Stilla havet.

– Den militära balansen i indo-pacifiska regionen blir alltmer ogynnsam för USA och våra allierade. Vår avskräckande hållning i indo-pacifiska regionen måste uppvisa förmåga, kapacitet och vilja att otvetydigt övertyga Peking om att priset för att genom militärkraft uppnå sina mål helt enkelt är för stort, sade Davidson.

Kommunistpartiet har också kapacitet att använda mer och mer marina styrkor i Indiska oceanen och vid Afrikas horn, enligt ett uttalande från den amerikanske befälhavaren för USA:s afrikakommando, Stephen Townsend, i april.

– Deras första och enda militärbas utomlands finns i Afrika, och de har precis expanderat denna genom att anlägga en pir som också deras hangarfartyg kan nyttja i framtiden. Runt om på kontinenten ser de sig om efter fler möjligheter till baser, sade Townsend till representanthusets försvarskommitté.

Senaten beslutade nyligen att investera närmare 250 miljarder dollar i tillverkningsindustri och teknik för att hålla jämna steg med Peking. En stor del av pengarna kommer att gå till forskning och utveckling vid universitet och andra institutioner.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Försvarsbudget för olika länder 2021

1. USA                                 740 miljarder dollar

2. Kina                                 178 miljarder dollar

3. Indien                              74 miljarder dollar

4. Tyskland                           57 miljarder dollar

5. Storbritannien                   56 miljarder dollar

6. Japan                               52 miljarder dollar

7. Saudiarabien                     49 miljarder dollar

8. Sydkorea                          48 miljarder dollar

11. Ryssland                         42 miljarder dollar

36. Sverige                            7 miljarder dollar

Källa: Globalfirepower.com