Kina förbereder sig för militärt hot från Nordkorea
Kinesiska trupper under en gemensam militärövning med Shanghai Cooperation Organization i Kirgizistan 2016. Foto: Vyacheslav Oseledko/AFP/Getty Images


Kina tycks nu förbereda sin militär på en oroligare situation gentemot Nordkorea, allt eftersom relationen mellan länderna försämrats på grund av Nordkoreas kärnvapenambitioner. Kinesiska armén, Folkets befrielsearmé, har flyttat elitförband till gränsen och övade nyligen med attackhelikoptrar.

Den 15 juni publicerade statskontrollerade China Military Online bilder på övningar med trupper och helikoptrar från Gongzhuling-basen i närheten av Changchun, huvudstaden i Jilinprovinsen i nordöstra Kina.

Trupperna kommer enligt uppgift från 15:e luftburna armén, som omorganiserades i april till mindre brigader, enligt Sina Military Net. Enligt Sina var det här första gången sedan omorganiseringen som en del av denna styrka flyttats till nordöstra Kina.

Innan denna förflyttning var 15:e luftburna armén baserad i den centrala Hubeiprovinsen, vilket innebar att det var lätt att nå olika delar av landet snabbt.

I en intervju med taiwanesiska nyhetsbyrån CNA sade den kinesiske militärexperten Song Zhongping att omstruktureringen gjorde de luftburna styrkorna mer flexibla och kapabla att operera med tung utrustning tillsammans med konventionella styrkor.

Det här är något som troligen är mycket viktigt om det skulle uppstå ett krigstillstånd som involverar Nordkorea, vilket också diskuterades i Sina-artikeln. Det kommer att vara helt nödvändigt för Kina att kunna snabbt säkra eller slå ut den nordkoreanska regimens arsenal av kärnvapen och robotar, samtidigt som man utkämpar ett storskaligt konventionellt krig. Kina har många av sina stora städer inom räckhåll för de nordkoreanska robotarna.

Rapportering av Eva Fu