Kattvänner rasar: "Ett slag i magen"
Kattorganisationerna befarar att den nya avelsplanen kommer att leda till fler oönskade katter. Arkivbild. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT


Okontrollerad avel. Oansvarig katthållning. Det kokar bland svenska kattvänner sedan Jordbruksverket godkänt ett avelsprogram för svensk bondkatt.

– Det går tvärt emot vad vi kämpat för i årtionden, säger Djurens vänners ordförande Fredrik Malmgren.

Svensk bondkatt är en egen ras, en svensk lantras, anser den nybildade föreningen Lantrasföreningen Bondkatten. Det anser även Jordbruksverket som i december förra året godkände avelsplanen.

Men avelsplanen uppskattas inte av en rad svenska djurskyddsföreningar som reagerat på formuleringar som "att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande". Oansvarigt i ett land där det finns 150 000 hemlösa katter och stick i stäv med de skärpta rekommendationer för katthållning som Jordbruksverket införde förra året, anser kritikerna.

– Det enda man bevarar är att man kan ha okontrollerad avel. Det går tvärt emot vad vi kämpat för i årtionden, säger Fredrik Malmgren, ordförande för Djurens vänners riksorganisation.

– Vi i Djurens vänner känner att det här är ett slag i magen.

Avliva ungar

Djurskyddsorganisationerna reagerar också på att föreningen anser att djur som inte ska användas i avel bör avlivas, precis som kattungar om kullen är för stor. Föreningen skriver på sin hemsida att det är "tillåtet att som djurägare själv avliva katter på de sätt som anges i Jordbruksverkets föreskrift".

– Där går vi i taket, vi som jobbar med att höja kattens status, säger Lena Lindell från föreningen Hittekatter i Sverige, som tog initiativ till ett upprop mot avelsplanen.

– Vi är starkt emot att man själv skulle avliva. Vem gör bedömningen att katten ska avlivas? frågar Fredrik Malmgren, som betonar att ett sådant beslut bör fattas av veterinär.

Ett 70-tal djurskyddsorganisationer står bakom uppropet som fått snabb spridning.

– Att inte kastrera, låta katterna gå fritt ute och avliva om man inte har nytta av dem. Det är väldigt provocerande, anser Lena Lindell.

Det råder också delade meningar om vad en bondkatt är.

– Det är egentligen inget annat än vanliga huskatter som bor på landet. De vill bevara katter på landet som är bra på att fånga råttor, förklarar Lena Lindell.

– För oss finns det ingen ras, det är en äldre benämning på huskatt. Alla katter som inte har stamtavla är huskatter, säger Fredrik Malmgren.

"Ett missförstånd"

Lantrasföreningen Bondkatten är en nystartad förening och Eva Avrin som är ordförande säger att alltihop är ett missförstånd. Föreningen rekommenderar både märkning och kastrering.

– De har inte läst och förstått. Vi vill inte heller att det ska finnas hundratusentals lösa katter.

– När min katt har fått en eller två kullar kommer jag att kastrera henne och hon är id-märkt.

Hon håller inte med om att föreningen skulle förringa kattens värde.

– Jag anser tvärtom att vi lyfter kattens värde. Det är inte en bondkatt för ett öre tassen.

Eva Avrin understryker att bondkatten är ett bruksdjur och ur den synvinkeln är det helt naturligt att man avlivar djur som inte har någon funktion.

– Så är det inom all produktion inom lantbruket. På bondgårdarna måste alla djur ha en funktion. Bondkatten är ett arbetsredskap för att hålla skadedjur borta.

Problem i tätorten

Enligt Eva Avrin är problemet med hemlösa katter framför allt ett problem i tätorterna, inte på landsbygden. Men djurskyddsorganisationerna håller inte med.

– Katthemmen ser verkligheten på ett annat sätt. Vi ser att katter förökar sig och blir fler och att det uppstår kolonier runt bondgårdar, säger Lena Lindell på Hittekatter i Sverige.

En protestlista på nätet mot avelsplanen har samlat över 12 000 underskrifter och stora organisationer som Svenska djurskyddsföreningen, Sveriges kattklubbars riksförbund och Djurskyddet i Sverige har vänt sig till Jordbruksverket med krav på att myndigheten ändrar sitt beslut.

Ett mejlsvar till TT skriver Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Elofsson att man tar till sig av de synpunkter som förts fram och kommer att se över beslutet. Arbetet är påbörjat och besked om man kommer att ändra det väntas under veckan.

 

(Boel Holm/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

Lantrasföreningen Bondkattens kriterier

(TT)

Lantrasföreningen Bondkatten har fem kriterier för att en katt ska kunna dokumenteras som bondkatt:

Den ska hållas på landsbygden

Den hålls helt eller delvis som utekatt

Den är inte kastrerad vid dokumentationstillfället

Den har ingen känd inkorsning eller visar tydliga tecken på inkorsning av moderna raser.

Man ska känna till kattens ursprung och historia på orten