Kamprads testamente: Satsningar i Norrland
Ingvar Kamprad i Haparanda 2010. Det var här som Kamprad lät sig inspireras av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda, att öppna ett varuhus på svensk-finska gränsen.


Den framlidne IKEA-grundaren Ivar Kamprad har testamenterat halva sin förmögenhet till satsningar i Norrland.

Ingvar Kamprad brann för att inte bara storstadsregionerna i Sverige skulle leva, utan hela landet. Särskilt Norrland låg i IKEA-grundarens intresse. 

– Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för IKEA foundation till DN.

Ingvar Kamprad uppskattades vara en av världens rikaste personer, med en förmögenhet på flera hundra miljarder kronor.

Hur mycket pengar testamentet rör sig om vet man ännu inte, och inte heller när de förväntas komma.

Pengarna går genom Familjen Kamprads stiftelse, vilken startades genom en donation på 950 miljoner kronor från familjen Kamprad och Inter Ikea 2011. Idag är tillgångarna uppe i 4,7 miljarder kronor, skriver DN. Norrlandssatsningarna i testamentet går i linje med stiftenlsens övergripande mål.

Familjen Kamprads stiftelse skriver på sin hemsida att de vill "stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas". Stiftelsen vill även främja livskvalitetn bland äldre. 

Den andra halvan av förmögenheten ska fördelas mellan de fyra barnen: sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt dottern Annika Kihlblom.

Ingvar Kamprad dog i sitt hem i Småland den 27 januari i år. Han blev 91 år gammal.