loading


Psykologen Jordan Peterson. Foto: Gage Skidmore
Psykologen Jordan Peterson. Foto: Gage Skidmore
Hälsa

Jordan Petersons ”motgift mot kaos” räddade hans liv

Dan Sanchez

I mitten av 2019 försvann Jordan Peterson, kanadensisk professor i psykologi, och författare, från det offentliga livet när han kämpade med allvarliga hälsoproblem, som härrörde från ett fysiskt beroende av receptbelagda lugnande medel. Här berättar han vad som tog honom igenom krisen.

Jordan Peterson har gått igenom ett helvete.

”Ett absolut helvete”, är hur hans dotter Mikhaila beskriver vad han har gått igenom.

För några veckor sedan återvände Peterson till YouTube, där han meddelade att han har återhämtat sig tillräckligt för att börja producera igen.

"Jag lever och jag har planer för framtiden", rapporterade han.

Peterson är även redo att dela med sig om vad han lärt sig av den svåra prövningen.

– Jag har lärt mig en del saker under den här prövande tiden, sade han.

– Eller åtminstone kan jag berätta vad som höll mig igång under den period som verkligen var den värsta i mitt liv.

En titt på hur Jordan Peterson lyckades komma undan underjorden med sinnet i behåll kan vara en lektion för oss alla. Men låt oss först se hur han hamnade där, när han och Mikhaila berättar om deras resa i en video från juni.

Nedstigning till dödsriket

Petersons nedgång började i april 2019, då hans fru Tammy fick diagnosen obotlig cancer.

I det ögonblicket upplevde Peterson något han har diskuterat utförligt i sina böcker och föreläsningar: kollapsen av ordning och uppkomsten av kaos.

I sin bästsäljande bok ”12 livsrelger: ett motgift mot kaos”, beskriver Peterson ordning som "utforskat område": det kända och det förväntade i våra liv. "Ordning" är till exempel "ditt äktenskaps stabilitet".

Jordans äktenskap med Tammy var verkligen en viktig källa till ordning och stabilitet i livet. I författarens tack skriver Peterson att hans fru Tammy "har varit en verklig stöttepelare i ärlighet, stabilitet, stöd, praktisk hjälp, organisation och tålamod".

Kaos är den nya platsen och tiden som uppstår när tragedin plötsligt inträffar. 

Jordan Peterson, professor i psykologi

Men sedan fick han veta att stöttepelaren snart skulle falla.

"Kaos", skrev Peterson, "är den nya platsen och tiden som uppstår när tragedin plötsligt inträffar".

"Det är det nya och oförutsägbara som plötsligt dyker upp mitt i det vanliga bekanta."

"Det är platsen du hamnar på när saker faller sönder."

Och när saker faller sönder kan det kasta oss in i en känslomässig berg- och dalbana. Som Peterson skriver i den tidigare boken, ”Maps of Meaning”:

”När världen förblir känd och bekant ... förblir känslorna under kontroll. När världen plötsligt förvandlas till något nytt, är känslorna emellertid dysreglerade”.

Inför en sådan fruktansvärd nyhet ökade Petersons ångest. Han hade sedan länge tagit receptbelagda bensodiazepiner mot ångest. Hans läkare ökade dosen efter att frun hade fått sin diagnos. Detta verkade emellertid bara förvärra ångesten. Peterson insåg att han hade utvecklat ett farligt fysiskt beroende.

Tammy trotsade sin diagnos genom att strax efteråt återhämta sig. Jordans prövning hade dock bara börjat.

Läkaren fick honom att försöka få slut på beroendet genom att utan nedtrappning byta medicin. Istället ökade ångesten kraftigt. Sedan försökte han att gradvis trappa ned, men även det var outhärdligt. Det värsta av allt var att han utvecklade ett tillstånd som kallas akatisi, vilket Peterson liknar vid att oavbrutet bli petad med spetsen på ett horn under hela ens vakna tid. Tillståndet gjorde att han höll sig konstant i rörelse, eftersom det var outhärdligt att ligga, sitta eller stå stilla.

Sedan började Jordan, tillsammans med Mikhaila och hennes man, ett långt sökande, först i Nordamerika och i till sist i Östeuropa, efter medicinsk hjälp som skulle få honom fri från beroendet och hjälpa honom att återhämta sig från den neurologiska skada han hade ådragit sig.

Vid olika tidpunkter led Peterson av delirium, hallucinationer, tidsförvrängningar och fysiska funktionsnedsättningar så att han inte kunde gå uppför en trappa eller komma ned i sängen.

– Det är ingen överdrift att säga att konsekvenserna för mig av att sluta med bensodiazepin var värre än döden, säger Peterson.

– Man vill inte säga något sådant lättvindigt, men det var många gånger, många gånger när det hade varit att föredra, så vitt jag kan säga, bara att inte vara där hellre än att uppleva det jag upplevde, säger han.

Det finns goda skäl att inte avvisa Petersons uttalande som en överdrift. Till exempel fann en forskningsartikel från 2017 i American Journal of Preventative Medicine en koppling mellan större fysiska sjukdomar och självmordsrisk.

Hur lyckades Peterson då uthärda ett sådant akut lidande? Hans livsfilosofi kan ha haft något med det att göra.

Lidande och överlevnad

”Livet är ett lidande”, skriver Peterson i 12 livsregler. "Det finns ingen mer grundläggande, obestridlig sanning."

"Vad i hela världen ska göras åt det?" frågar han sig. “Det enklaste, mest uppenbara och mest direkta svaret? Fortsätt vara tillfreds. Följ dina ingivelser. Lev för stunden.”

Lycka är som sockervadd. Den kommer helt enkelt inte att lösa det. 

Jordan Peterson

Men Peterson avvisar uppfattningen att strävan efter lycka är livets mål, med hänvisning till Aleksandr Solzhenitsyn, som överlevde och dokumenterade det sovjetiska gulagsystemet. Solzhenitsyn skrev att "den 'ynkliga ideologin' som hävdar att 'människor skapas för lycka' var en ideologi som 'dog med det första slaget från arbetsgivarens påk'. "

– I en kris, kan det oundvikliga lidandet som livet medför snabbt göra en parodi av tanken att lycka är den rätta strävan för individen. ... Det krävs en djupare mening, säger Peterson.

– Det är mycket bra att tro att meningen med livet är lycka, säger Peterson i en intervju med The Guardian.

– Men vad händer när du är olycklig? Lycka är en jättebra bieffekt. När den kommer, ta tacksamt emot den. Men den är flyktig och oförutsägbar. Den är inget att sikta på – eftersom den inte är ett mål. Och om lycka är syftet med livet, vad händer när du är olycklig? Då är du ett misslyckande. Och kanske ett självmordsmisslyckande. Lycka är som sockervadd. Den kommer helt enkelt inte att lösa det.

I en intervju med Dr Oz sade Peterson om lycka: "Det är en skör båt på ett mycket stormigt hav."

Och precis som Peterson berättade var det inte heller lycka som fick honom att ta sig igenom hälsokrisen.

– Skälet till att jag överlevde var verkligen inte för att jag njöt av mitt liv, säger han.

Så vad var orsaken? Vilken sorts livsändamål är tillräckligt stark för att motstå den överväldigande grad av lidande som kan drabba oss i tider av kris och kaos? Vilken ”djupare mening” kommer att upprätthålla den mänskliga anden genom en lång, malande vistelse i underjorden: genom en kamp med allvarlig sjukdom eller en tid i gulagen?

För Peterson och Solzhenitsyn är svaret ansvar.

Som Peterson säger så förespråkade Solzhenitsyn radikalt ansvarstagande och det var så han överlevde gulagen, med själen inte bara oskadd utan segrande.

Peterson tillskriver sin överlevnad till närheten till sin familj.

– Anledningen till att [jag överlevde] var att jag hade en familj som jag var väldigt fäst vid.

Och till sitt engagemang för sitt arbete.

– Mitt arbete ... var också extremt användbart eftersom jag kunde härda ut genom att producera och sedan gallra ut tankar som var till hjälp, trots min ångest ... och min brist på hopp för framtiden.

Otroligt nog lyckades Peterson fortsätta arbeta med sin nästa bok under större delen av hälsokrisen.

"Ansvar: det är det som ger livet mening", sade Peterson en gång i en föreläsning. Och, som han visat i praktiken, är ett liv med mening ett som kan klara en storm av lidande.

Cirkeln sluts

Att han överlevde, säger han är även tack vare stödet från familjen, som han beskriver som "utöver och bortom plikten". Hans dotter och svärson var särskilt viktiga, eftersom de tog ledningen när det gällde att söka och få medicinsk behandling, till och med när sökandet tog dem till Ryssland mitt i vintern.

– Ja, jag tänkte inte ge upp, säger Mikhaila, efter att Jordan tackar henne för hjälpen.

Det här var särskilt gripande med tanke på att Peterson ägnade ett helt kapitel i 12 livsregler för att berätta historien om Mikhailas egen extremt smärtsamma, livslånga kamp med reumatism från barndomen.

Familjen Peterson gjorde allt för att hjälpa Mikhaila, samtidigt som de var noga med att inte beröva henne sin egen styrka genom att främja hjälplöshet. Nu har det ansvar som Jordan för länge sedan tog kommit tillbaka för att välsigna honom, eftersom dottern han uppfostrade och tog hand om tog sig an bördan att hjälpa honom i gengäld.

”Jag har sett min tonårsdotter”, skriver Peterson, ”genomleva hur höfter och fotleder förstörts hur hon överlevt två år kontinuerlig, intensiv smärta och komma ur med oskadd själ. Jag såg hur hennes yngre bror frivilligt och utan förbittring offrade många möjligheter till vänskap och socialt umgänge för att vara vid hennes sida och oss, medan hon led. Med kärlek, uppmuntran och fast karaktär kan en människa vara motståndskraftig utöver ens föreställningsförmåga.”

Att erkänna misstag

Ett sätt som Solzhenitsyn använde i det radikala ansvarstagandet var att inom sig avslöja all skuld som han själv bar på som förorsakade hans tillstånd.

Peterson försökte också efterlikna sin hjälte på det här sättet.

– Det är faktiskt ganska chockerande att jag inte visste, trots min professionella specialitet, att jag inte hade någon aning om hur katastrofal användning av bensodiazepin kan vara.

Mikhaila påpekar för publiken att han inte är en psykiater, utan en psykolog. Och psykologer ger råd, men ordinerar inte medicin.

Ändå vägrar Peterson att släppa taget om sig själv och säger: "Det är fortfarande bra att hålla koll på relevant litteratur."

Peterson föreskriver, både för sig själv och sin publik, ett liv med mening och ansvar, som motgift mot kaos och förtvivlan.

Peterson försöker också bearbeta misstagen och lidandet genom att sprida medvetenhet om farorna med användning av bensodiazepin. Han riktar sig strikt mot en kritik som vissa har gett honom:

– Det gamla ordspråket: "läkaren läker sig själv”. Jag skrev en handbok för självhjälp. Jag är psykolog. Det är ungefär som att ”Tja, varför i hela världen såg jag inte det här komma?” Och ”Varför var jag inte mer försiktig?”

Det tycker han är rimliga frågor, men undrar också ”varför folk ska ta allt jag säger på allvar med anledning av det”.

– Om man ska vänta med att lära av människor som inte gör misstag eller inte har tragedier i livet, kommer man få vänta länge på att lära sig något. ... I mina föreläsningar och skrifter har jag aldrig sagt att jag är något annat än en av de människor som också behöver lära sig dessa lektioner. Så jag inkluderar mig själv i den population som behöver moralisk förbättring.

I en intervju med The Guardian beskrev Peterson "12 livsregler" som något som inte bara skrevs för andra människor.

– Det är en varning till mig. Jag säger också: ”Se upp, för man måste möta konsekvenserna av sina tidigare misstag.”

Peterson föreskriver, både för sig själv och sin publik, ett liv med mening och ansvar, som motgift mot kaos och förtvivlan. Det receptet räddade hans liv. En dag kan det rädda ditt och mitt också.

Dan Sanchez är redaktör vid Foundation for Economic Education (FEE) och chefredaktör för FEE.org, där artikeln ursprungligen publicerades.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Psykologen Jordan Peterson. Foto: Gage Skidmore
Psykologen Jordan Peterson. Foto: Gage Skidmore
Hälsa

Jordan Petersons ”motgift mot kaos” räddade hans liv

Dan Sanchez

I mitten av 2019 försvann Jordan Peterson, kanadensisk professor i psykologi, och författare, från det offentliga livet när han kämpade med allvarliga hälsoproblem, som härrörde från ett fysiskt beroende av receptbelagda lugnande medel. Här berättar han vad som tog honom igenom krisen.

Jordan Peterson har gått igenom ett helvete.

”Ett absolut helvete”, är hur hans dotter Mikhaila beskriver vad han har gått igenom.

För några veckor sedan återvände Peterson till YouTube, där han meddelade att han har återhämtat sig tillräckligt för att börja producera igen.

"Jag lever och jag har planer för framtiden", rapporterade han.

Peterson är även redo att dela med sig om vad han lärt sig av den svåra prövningen.

– Jag har lärt mig en del saker under den här prövande tiden, sade han.

– Eller åtminstone kan jag berätta vad som höll mig igång under den period som verkligen var den värsta i mitt liv.

En titt på hur Jordan Peterson lyckades komma undan underjorden med sinnet i behåll kan vara en lektion för oss alla. Men låt oss först se hur han hamnade där, när han och Mikhaila berättar om deras resa i en video från juni.

Nedstigning till dödsriket

Petersons nedgång började i april 2019, då hans fru Tammy fick diagnosen obotlig cancer.

I det ögonblicket upplevde Peterson något han har diskuterat utförligt i sina böcker och föreläsningar: kollapsen av ordning och uppkomsten av kaos.

I sin bästsäljande bok ”12 livsrelger: ett motgift mot kaos”, beskriver Peterson ordning som "utforskat område": det kända och det förväntade i våra liv. "Ordning" är till exempel "ditt äktenskaps stabilitet".

Jordans äktenskap med Tammy var verkligen en viktig källa till ordning och stabilitet i livet. I författarens tack skriver Peterson att hans fru Tammy "har varit en verklig stöttepelare i ärlighet, stabilitet, stöd, praktisk hjälp, organisation och tålamod".

Kaos är den nya platsen och tiden som uppstår när tragedin plötsligt inträffar. 

Jordan Peterson, professor i psykologi

Men sedan fick han veta att stöttepelaren snart skulle falla.

"Kaos", skrev Peterson, "är den nya platsen och tiden som uppstår när tragedin plötsligt inträffar".

"Det är det nya och oförutsägbara som plötsligt dyker upp mitt i det vanliga bekanta."

"Det är platsen du hamnar på när saker faller sönder."

Och när saker faller sönder kan det kasta oss in i en känslomässig berg- och dalbana. Som Peterson skriver i den tidigare boken, ”Maps of Meaning”:

”När världen förblir känd och bekant ... förblir känslorna under kontroll. När världen plötsligt förvandlas till något nytt, är känslorna emellertid dysreglerade”.

Inför en sådan fruktansvärd nyhet ökade Petersons ångest. Han hade sedan länge tagit receptbelagda bensodiazepiner mot ångest. Hans läkare ökade dosen efter att frun hade fått sin diagnos. Detta verkade emellertid bara förvärra ångesten. Peterson insåg att han hade utvecklat ett farligt fysiskt beroende.

Tammy trotsade sin diagnos genom att strax efteråt återhämta sig. Jordans prövning hade dock bara börjat.

Läkaren fick honom att försöka få slut på beroendet genom att utan nedtrappning byta medicin. Istället ökade ångesten kraftigt. Sedan försökte han att gradvis trappa ned, men även det var outhärdligt. Det värsta av allt var att han utvecklade ett tillstånd som kallas akatisi, vilket Peterson liknar vid att oavbrutet bli petad med spetsen på ett horn under hela ens vakna tid. Tillståndet gjorde att han höll sig konstant i rörelse, eftersom det var outhärdligt att ligga, sitta eller stå stilla.

Sedan började Jordan, tillsammans med Mikhaila och hennes man, ett långt sökande, först i Nordamerika och i till sist i Östeuropa, efter medicinsk hjälp som skulle få honom fri från beroendet och hjälpa honom att återhämta sig från den neurologiska skada han hade ådragit sig.

Vid olika tidpunkter led Peterson av delirium, hallucinationer, tidsförvrängningar och fysiska funktionsnedsättningar så att han inte kunde gå uppför en trappa eller komma ned i sängen.

– Det är ingen överdrift att säga att konsekvenserna för mig av att sluta med bensodiazepin var värre än döden, säger Peterson.

– Man vill inte säga något sådant lättvindigt, men det var många gånger, många gånger när det hade varit att föredra, så vitt jag kan säga, bara att inte vara där hellre än att uppleva det jag upplevde, säger han.

Det finns goda skäl att inte avvisa Petersons uttalande som en överdrift. Till exempel fann en forskningsartikel från 2017 i American Journal of Preventative Medicine en koppling mellan större fysiska sjukdomar och självmordsrisk.

Hur lyckades Peterson då uthärda ett sådant akut lidande? Hans livsfilosofi kan ha haft något med det att göra.

Lidande och överlevnad

”Livet är ett lidande”, skriver Peterson i 12 livsregler. "Det finns ingen mer grundläggande, obestridlig sanning."

"Vad i hela världen ska göras åt det?" frågar han sig. “Det enklaste, mest uppenbara och mest direkta svaret? Fortsätt vara tillfreds. Följ dina ingivelser. Lev för stunden.”

Lycka är som sockervadd. Den kommer helt enkelt inte att lösa det. 

Jordan Peterson

Men Peterson avvisar uppfattningen att strävan efter lycka är livets mål, med hänvisning till Aleksandr Solzhenitsyn, som överlevde och dokumenterade det sovjetiska gulagsystemet. Solzhenitsyn skrev att "den 'ynkliga ideologin' som hävdar att 'människor skapas för lycka' var en ideologi som 'dog med det första slaget från arbetsgivarens påk'. "

– I en kris, kan det oundvikliga lidandet som livet medför snabbt göra en parodi av tanken att lycka är den rätta strävan för individen. ... Det krävs en djupare mening, säger Peterson.

– Det är mycket bra att tro att meningen med livet är lycka, säger Peterson i en intervju med The Guardian.

– Men vad händer när du är olycklig? Lycka är en jättebra bieffekt. När den kommer, ta tacksamt emot den. Men den är flyktig och oförutsägbar. Den är inget att sikta på – eftersom den inte är ett mål. Och om lycka är syftet med livet, vad händer när du är olycklig? Då är du ett misslyckande. Och kanske ett självmordsmisslyckande. Lycka är som sockervadd. Den kommer helt enkelt inte att lösa det.

I en intervju med Dr Oz sade Peterson om lycka: "Det är en skör båt på ett mycket stormigt hav."

Och precis som Peterson berättade var det inte heller lycka som fick honom att ta sig igenom hälsokrisen.

– Skälet till att jag överlevde var verkligen inte för att jag njöt av mitt liv, säger han.

Så vad var orsaken? Vilken sorts livsändamål är tillräckligt stark för att motstå den överväldigande grad av lidande som kan drabba oss i tider av kris och kaos? Vilken ”djupare mening” kommer att upprätthålla den mänskliga anden genom en lång, malande vistelse i underjorden: genom en kamp med allvarlig sjukdom eller en tid i gulagen?

För Peterson och Solzhenitsyn är svaret ansvar.

Som Peterson säger så förespråkade Solzhenitsyn radikalt ansvarstagande och det var så han överlevde gulagen, med själen inte bara oskadd utan segrande.

Peterson tillskriver sin överlevnad till närheten till sin familj.

– Anledningen till att [jag överlevde] var att jag hade en familj som jag var väldigt fäst vid.

Och till sitt engagemang för sitt arbete.

– Mitt arbete ... var också extremt användbart eftersom jag kunde härda ut genom att producera och sedan gallra ut tankar som var till hjälp, trots min ångest ... och min brist på hopp för framtiden.

Otroligt nog lyckades Peterson fortsätta arbeta med sin nästa bok under större delen av hälsokrisen.

"Ansvar: det är det som ger livet mening", sade Peterson en gång i en föreläsning. Och, som han visat i praktiken, är ett liv med mening ett som kan klara en storm av lidande.

Cirkeln sluts

Att han överlevde, säger han är även tack vare stödet från familjen, som han beskriver som "utöver och bortom plikten". Hans dotter och svärson var särskilt viktiga, eftersom de tog ledningen när det gällde att söka och få medicinsk behandling, till och med när sökandet tog dem till Ryssland mitt i vintern.

– Ja, jag tänkte inte ge upp, säger Mikhaila, efter att Jordan tackar henne för hjälpen.

Det här var särskilt gripande med tanke på att Peterson ägnade ett helt kapitel i 12 livsregler för att berätta historien om Mikhailas egen extremt smärtsamma, livslånga kamp med reumatism från barndomen.

Familjen Peterson gjorde allt för att hjälpa Mikhaila, samtidigt som de var noga med att inte beröva henne sin egen styrka genom att främja hjälplöshet. Nu har det ansvar som Jordan för länge sedan tog kommit tillbaka för att välsigna honom, eftersom dottern han uppfostrade och tog hand om tog sig an bördan att hjälpa honom i gengäld.

”Jag har sett min tonårsdotter”, skriver Peterson, ”genomleva hur höfter och fotleder förstörts hur hon överlevt två år kontinuerlig, intensiv smärta och komma ur med oskadd själ. Jag såg hur hennes yngre bror frivilligt och utan förbittring offrade många möjligheter till vänskap och socialt umgänge för att vara vid hennes sida och oss, medan hon led. Med kärlek, uppmuntran och fast karaktär kan en människa vara motståndskraftig utöver ens föreställningsförmåga.”

Att erkänna misstag

Ett sätt som Solzhenitsyn använde i det radikala ansvarstagandet var att inom sig avslöja all skuld som han själv bar på som förorsakade hans tillstånd.

Peterson försökte också efterlikna sin hjälte på det här sättet.

– Det är faktiskt ganska chockerande att jag inte visste, trots min professionella specialitet, att jag inte hade någon aning om hur katastrofal användning av bensodiazepin kan vara.

Mikhaila påpekar för publiken att han inte är en psykiater, utan en psykolog. Och psykologer ger råd, men ordinerar inte medicin.

Ändå vägrar Peterson att släppa taget om sig själv och säger: "Det är fortfarande bra att hålla koll på relevant litteratur."

Peterson föreskriver, både för sig själv och sin publik, ett liv med mening och ansvar, som motgift mot kaos och förtvivlan.

Peterson försöker också bearbeta misstagen och lidandet genom att sprida medvetenhet om farorna med användning av bensodiazepin. Han riktar sig strikt mot en kritik som vissa har gett honom:

– Det gamla ordspråket: "läkaren läker sig själv”. Jag skrev en handbok för självhjälp. Jag är psykolog. Det är ungefär som att ”Tja, varför i hela världen såg jag inte det här komma?” Och ”Varför var jag inte mer försiktig?”

Det tycker han är rimliga frågor, men undrar också ”varför folk ska ta allt jag säger på allvar med anledning av det”.

– Om man ska vänta med att lära av människor som inte gör misstag eller inte har tragedier i livet, kommer man få vänta länge på att lära sig något. ... I mina föreläsningar och skrifter har jag aldrig sagt att jag är något annat än en av de människor som också behöver lära sig dessa lektioner. Så jag inkluderar mig själv i den population som behöver moralisk förbättring.

I en intervju med The Guardian beskrev Peterson "12 livsregler" som något som inte bara skrevs för andra människor.

– Det är en varning till mig. Jag säger också: ”Se upp, för man måste möta konsekvenserna av sina tidigare misstag.”

Peterson föreskriver, både för sig själv och sin publik, ett liv med mening och ansvar, som motgift mot kaos och förtvivlan. Det receptet räddade hans liv. En dag kan det rädda ditt och mitt också.

Dan Sanchez är redaktör vid Foundation for Economic Education (FEE) och chefredaktör för FEE.org, där artikeln ursprungligen publicerades.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024