Inte lätt vara ensam för gorillan Koko
Det fanns en lösning
Foto: kokoflix/Screenshot


Gorillan plockar upp en pytteliten kattunge med sin jättestora hand. Men anledningen till att den gör det, är inte vad man skulle kunna tro. ”Hennes instinkt slog till”

För många är det ett mål i livet att få barn, att sedan få höra att man inte kan få egna barn kan vara förödande. Det gäller inte bara människor utan även djur, som gorillan Koko har bevisat.

Kanske har du hört talas om Koko. Den 46-åriga gorillan lever i San Franciscos zoo och har gjort sig känd för att effektivt kunna kommunicera med sina skötare med hjälp av teckenspråket.

Sedan 2011, eller kanske tidigare, har Koko velat ha en baby. Då hon lever i fångenskap har hon inte haft möjlighet att själv skaffa sig en liten, och nu är hon dessutom äldre.  

Koko har ändå haft glädjen av att ha smått omkring sig.

Sedan 1989 har hon tagit hand om kattungar. När hennes första katt All Ball dog, blev Koko oerhört ledsen. Det här var inte något som hon tog lätt på.

I juli 2015 på sin 44:e födelsedag fick hon en ny baby att ta hand om. Hennes skötare presenterade henne för några kattungar som hon kunde välja från. Ögonblicket fångades på video.

Koko plockade genast upp en grå kattunge från kartongen.

Foto: kokoflix/Screenshot

Fast det räckte inte med en kattungen. En liten svart/brun kattunge försökte ta sig ur kartongen.

– Oj, den här anstränger sig verkligen ordentligt, sade en av skötarna.

Foto: kokoflix/Screenshot

Koko hade också lagt märke till den och beslöt att adoptera den också. Nu har Koko två nya barn, fröken Grå och fröken Svart.

Koko gör tecknet för katt medan de adopterade katterna sover på en pall nära henne. Foto: kokoflix/Screenshot

Kokos nya små barn har gjort underverk med hennes humör, skrev skötarna i beskrivningen av videon.

– Det är inte bara det att Kokos modersinstinkter har sparkat igång, utan hon tecknar mer till sina skötare och det ger oss nytt material varje dag som kan användas av The Gorilla Foundation, och skapa mer empati för de stor aporna, skrev skötarna.

I februari 2016 släpptes ytterligare en video som visar hur mycket katterna har växt. De är verkligen mycket större nu än när Koko såg dem första gången.

Foto: kokoflix/Screenshot

I videon finns ett rart ögonblick där fröken Svart krupit ihop och somnat på en pall helt nära Koko.

Foto: kokoflix/Screenshot

I april det året blev det födelsedagskalas. Skötarna önskade katterna ”Grattis på födelsedagen” med sång och kaka.

Koko blåste ut ljusen på födelsedagstårtan. 

Foto: kokoflix/Screenshot

Två år efter adoptionen har Koko forfarande en stark relation till fröken Grå och fröken Svart.

– Hon vårdar och skyddar dem som om de vore hennes egna barn och de har växt upp till trevliga katter. Koko är fortfarande lika försiktig och kärleksfull mot de båda katterna, som hon var när de var pyttesmå.

Och snart fyller katterna tre år.

Det är trevligt att se Koko med en familj igen. Kanske kommer fröken Svart och fröken Grå att stanna vid hennes sida för resten av hennes gorillaår.