Dödsdömd terrorist på fri fot i Danmark
16 maj 2003 sprängdes en judisk samlingsplats i Casablanca av en självmordsbombare. 44 personer dog. En av dem som dömdes för dådet var den marockanskfödda danska medborgaren Omar Maarouf. Foto: Mehdi Fedouach/AFP/Getty Images


53-åriga dansk-marockanska medborgaren Omar Maarouf dömdes till döden i Marocko 2003 efter ett terrordåd i Casablanca. Idag lever han fri man i Köpenhamn, skriver Radio24 som träffat Maarouf.

Omar Maarouf erkände till en början att han tillhörde terrornätverket Salifistisk Jihad, som misstänks ligga bakom flera självmordsbombningar. 2003 bombade nätverket en synagoga i Casablanca, varvid 44 personer dog. Maarouf greps i Marocko och dömdes till döden i juli samma år.

Först erkände han att han tillhörde terrorgruppen, men tog sedan tillbaka bekännelsen. Efter nio år i ett marockanskt fängelse blev dödsdomen omvandlad till 15 års fängelse, och för ett och ett halvt år sedan blev Maarouf benådad av kungen. Han frigavs 18 november 2016 och flyttade tillbaka till Danmark strax därpå.

Han säger till tidningen att han är oskyldig, och att det hela har hänt på grund av ”ett krig mot en typ av muslimer”.

Omar Maaroufs fru Fatiha Houssaini protesterar utanför huvudkontoret för mänskliga rättigheter i Rabat 10 december 2008. Maarouf var dödsdömd och satt fängslad i antiterrorfängelset i Rabat. Foto: Abdelhak Senna/AFP/Getty Images

Danmark har haft ögonen på Maarouf sedan 1998, då man fann att han hade kopplingar till Al-Qaeda.

Under en vistelse i Bryssel 1998 stormade belgiska antiterrorpolisen lägenheten där Maarouf uppehöll sig. Utöver sprängmedel och detonatorer hittades vapen, ammunition, falska pass och ID-handlingar, handskrivna instruktioner om bombtillverkning och böcker om ”heligt krig”, skriver Tv2 i Danmark. I Maaroufs plånbok fann man telefonnumret till Osama bin Ladens Al-Qaeda-värvare, palestiniern Abu Zubaydah.

Nio personer befann sig i lägenheten. Sju av dem dömdes för terrorverksamhet, två av dem frikändes – varav en var Omar Maarouf.

Maarouf säger till Radio24 att han befann sig i lägenheten i Bryssel av en tillfällighet; att det var första gången han var i staden och att en person övertalat honom att bo i dennes hem istället för på hotell. Han hävdar också att han inte kände till telefonnumret i plånboken eller personen som numret ledde till.

Enligt Radio24, som läst domen från 2003, blev Maarouf dömd utifrån sitt erkännande eftersom det saknades bevis och vittnen. Nu vill han bara leva ”ett lugnt liv som alla andra”, säger han till tidningen, som skriver att Maarouf nu lever på integrationsbidrag och får behandling på ett center för tortyroffer. 

Casablanca, Marocko 17 maj 2003: En marockansk judisk man betraktar resterna av det judiska samlingscentret. Foto: Sean Gallup/Getty Images

I samband med dödsdomen försökte Danmark få Maarouf utlämnad, eftersom han även var dansk medborgare och Danmark är emot dödsstraff. Marockanska myndigheter gick inte med på detta eftersom man enligt marockansk lag inte kan ha två medborgarskap. Huruvida danska utrikesministeriet har pressat Marocko till att omvandla Maaroufs straff vill de dock inte svara på.

Dansk Folkepartis Søren Espersen säger att det är en ”grotesk” situation. Han anser att Omar Maarouf ska skickas tillbaka och avtjäna sitt straff i Marocko. Konservativa Øzcan Yucel, som siktar på att väljas in i folketinget, twittrar:

"Vi måste snabbt täppa till luckan i vår lagstiftning, som möjliggjorde att Omar Maarouf fick tillgång till Danmark och danska integrationstjänster. För utländska kriminella och terrorister har inget att göra i Danmark över huvud taget!"