I virustider har zink en viktig roll
Essentiella spårmineraler bidrar till att reglera vårt immunförsvar på sätt som kan lindra covid-19
Foto: Pontus Wellgraf


Trots våra mest ihärdiga ansträngningar för att undvika covid-19, så är den här viruspandemin sannolikt inte den sista som sveper över jorden. Så även om läkemedelsföretagen jobbar hårt för att hitta ett vaccin och en effektiv behandling kan vi själva se till att undvika att en vanlig och allvarlig mineralbrist sätter ner vårt immunförsvar. 

Zink är ett viktigt spårmineral som har studerats i årtionden. Konsekvenserna av zinkbrist kan leda till genetiska sjukdomar, immundysfunktion, känslomässiga störningar, sköldkörtel- och neurologiska problem, samt många andra sjukdomar.

Zinkbrist är en av de vanligaste undernäringsproblemen i världen. Det här mineralet är viktigt för att skapa enzymer och proteiner som är involverade i många biokemiska processer.

Det är inte förvånande att zinkbrist är så vanligt. Zink började försvinna från våra jordar i samband med införandet av det industriella jordbruket. Till stor del beror det på att jordbruksmetoderna är beroende av kemiska gödsel- och bekämpningsmedel som bryter ner jordmånens motståndskraft, ändrar pH-balansen och skadar friska mikroorganismer i jorden som bidrar till att skapa spårmineraler.

Anthony William, som är författare till en bokserie med titeln Medical Medium, har sammanfattat det mesta av forskningen kring zinkbrist och varnar för att om vi inte får i oss tillräckligt med zink så kommer immunsystemet att överreagera på virulent influensa eller underreagera på en kronisk virusinfektion såsom herpes eller Epstein-Barr virus.

När immunförsvaret har tillräckligt med zink försvagar det viruset, vilket gör att det lymfatiska systemet och levern snabbt kan ta död på viruspartiklarna och avlägsna dem från kroppen.

Ett överreagerande immunförsvar, i form av en "cytokinstorm", är ett stort covid-19 problem.

En cytokinstorm uppstår när immunsystemet överreagerar på infektiösa eller icke-infektiösa sjukdomar och de inflammatoriska reaktionerna accelererar bortom kontroll. Detta kan leda till att inflammationen blir farlig. Det här förklarar varför annars fullt friska människor kan bli så allvarligt sjuka av covid-19.

En studie från 2011 visade att zink kan undertrycka hyperinflammation och reglera de inflammatoriska cytokinerna.

I en sammanställning av studier som gjordes av WHO 2011, så tittade man på barn som diagnostiserats med andra luftvägsinfektioner och kunde då bekräfta den här aspekten av zinktillskott.

"Zink tros bidra till att minska känsligheten för akuta nedre luftvägsinfektioner genom att reglera olika immunfunktioner", skriver WHO-forskarna.

Att stoppa den långvariga andningssvikten och förhindra att en person dör av en cytokinstorm är särskilt viktigt på grund av bristen på andra behandlingar. Om zink har den här förmågan, så skulle covid-19 inte behöva vara värre en vanlig influensa.

En annan fördel med zink avslöjades i en studie från 2010 som visade att zink blockerar RNA-replikation för coronavirus såsom covid-19. Tidigare studier har visat att zink även kan göra detta för poliovirus och influensavirus. Den här mekanismen hindrar effektivt viruset från att reproducera sig själv inuti värdcellerna.

Utan det här spårmineralet kan vårt immunsystem inte reagera effektivt på virushot och vår kropp blir en utmärkt jaktmark för virus. Men med zink är det lättare för kroppen att bekämpa invaderande patogener.

Zink i studier mot coronavirus

Nyligen har Australien inlett ett antal kliniska tester, varav en där man undersöker effekterna av att en hög dos zink injiceras direkt in i blodomloppet hos covid-19 patienter. Läkemedelsindustrin erkänner redan att zink är effektivt i kampen mot patogener, eftersom det används i produkter som mjällschampo, svampdödande (ringorm) duschtvål och krämer, krämer mot blöjeksem med mera. Ytterligare studier görs där man även kombinerar zink med hydroxychloroquine och azitromycin för att bekämpa covid-19.

Zink kan påverka utfallet av covid-19 även på andra sätt.

The Independent rapporterade att ungefär en fjärdedel av de som dött av covid-19 i England var personer med diabetes. Enligt Cambridge University Press är zink viktigt för insulinfunktionen och en brist på zink kan bidra till diabetes och dess komplikationer, inklusive nedsatt reaktion på oxidativ stress. Diabetes själv förbrukar zink och bör alltid kontrolleras hos diabetespatienter.

Högkvalitativa, alkoholfria, flytande produkter med zinksulfat finns tillgängliga online och i hälsokostbutiker. För friska människor räcker det med några droppar per dag, men för någon som håller på att bli sjuk eller redan är sjuk, så är det effektivare med högre doser. Att ta en full pimpett var 3:e till 4:e timme när du blir sjuk eller redan är sjuk kan ofta stoppa viruset.

Tillräckligt mycket bevis har sammanställts från tusentals studier för att bekräfta betydelsen av zink som immunstärkare. Det innebär att det är fullkomligt rationellt att anse att tillräckligt med zink kan öka chanserna att bekämpa den här nya patogenen, och att man därmed kan tillhöra den skara människor som förblir symtomfria.

Vi vet inte hur lång tid det tar att få flockimmunitet mot covid-19. Genom att stänga ner världsekonomin för att undvika en utbredd smittspridning kan man plana ut kurvan, men om kurvan planas ut för mycket kan det fördröja smittspridningen.

Samtidigt påverkar social distansering och krav på självkarantän hälsan. Att hålla sig inne och vara stillasittande försvagar vårt immunsystem ytterligare.

Det är viktigt att vi hittar sätt att säkerställa att vårt immunsystem, det mest kraftfulla verktyg vi har för att hantera covid-19, är i toppform. Inget läkemedel, vaccin eller annan behandling kan på ett effektivare sätt hantera en patogen än våra egna kroppar. Dessa grundläggande fakta om sjukdom och vår biologi förbises på ett farligt sätt.

Vi har alla ett val just nu; att bli svagare och mer sårbara, eller starkare och mer anpassningsbara. Välj att stärka dig själv med detta viktiga spårmineral – vi behöver det alla.

Joni Renee Zalk är utbildad i kinesisk medicin på Middlesex University i London.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.