Historiker: Det finns bara två originalporträtt av Djingis Khan
Två porträtt av Djingis Khan.


Den mongoliske härskaren Djingis Khan levde 1162-1227. Enligt forskare finns två porträtt av Khan som målades efter hans död – ett i Kina och ett i Taiwan.

Djingis Khan förenade de mongoliska stammarna och upprättade mongolväldet, som senare blev världshistoriens största sammanhängande imperium. Den stora härskaren dog när han attackerade tangutiska riket i västra Xia-dynastin tillsammans med sin armé. Kroppen fördes enligt mongolisk tradition tillbaka till Khans hemland där han begravdes.

Utöver några porträtt i guld som hängde i fyra palats, målades ett porträtt för dyrkan under Yuan-dynastin 1276. Enligt historiska källor var det den mongoliska målaren Khori Khasun som skapade originalporträttet 1287, nästan ett halvt sekel efter Djingis Khans död, berättar A. Punsag från Mongolian Academy of Science för Ulaanbaatar Post. Punsag har forskat om Djingis Khan i över 40 år.

Det var Djingis Khans barnbarn Khubilai Khan som beordrade konstnären att måla porträttet under uppsikt av några av Djingis Khans förtrogna, som skulle försäkra att avbildningen blev lik.

– I porträttet avbildades han som en högrest man. Håret i hans ansikte var glest och vitt, ögonen svarta med stark energi, säger Punsag.

Forskare hävdar att det bara finns två originalporträtt av härskaren. Ett av dem finns idag på National Museum of China. Efter striderna i Qing- och Ming-dynastin klarade sig över 500 härskarporträtt undan elden, och bland dem fanns ett annat porträtt av Djingis Khan, som nu finns i Taiwan.

1926 och 1927 kopierades Djingis Khan-porträttet, och förutom hos privatpersoner finns idag kopior på National Museum of Mongolia, National Library of Mongolia och i statspalatset.

Porträtten i Kina och i Taiwan är väldigt lika varandra. Enligt Ulaanbaatar Post tvistar Kina och Taiwan om vems av bilderna som är det första porträttet av Djingis Khan. Klart är att båda porträtten skapades på 1200-talet.

– Å andra sidan, jag tror att det är en stor chans att båda av dem är original. Jag tror att en målades för att dyrkas och det andra för Djingis Khans ättlingar, säger Punsag till tidningen.

 


Mest Lästa