Hemslöjden firar ull och lin
Ull är ett viktigt och användbart naturmaterial. I Sverige har vi runt en halv miljon får, men många anser att det inte är lönsamt att ta till vara på ullen. Foto: Sofia Drevemo


Hemslöjdens dag firades i år den 4 september och blev också starten på Ullveckan. Fokus för båda arrangemangen är naturliga material och kvalitet.

Jag börjar dagen med att delta på en digital föreläsning med Annkristin Hult, som bland annat är författare till teknikhäftet ”Om Ull”. Hon berättar att vi i Sverige har ungefär en halv miljon får men att den största delen används för köttproduktion och för att sälja skinnet.

Det är i Sverige lag på att klippa sina får minst en gång om året, men även om all ull går att använda så är det många fårägare som inte ser någon lönsamhet i att ta hand om materialet. Detta är något som Hult hoppas att det kan bli ändring på.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!