Elbil i glesbygd
I andra änden av kommunen har Björns föräldrar en fjällstuga med ett garage. Där har det förvarats ett par årsförbrukning med ved, en Skidoo Elan och diverse annat, men aldrig någon bil. Jag har någon typ av besatthet när det gäller att se om saker är möjliga och efter att vi mätt och insett att elbilen borde rymmas var jag givetvis bara tvungen att strukturera om och se om det faktiskt gick att pressa in den. Det är givetvis guld värt att ha ett garage med TREFAS-uttag vintertid när man kör elbil. Bilen skulle bara in!
Björn brukar säga att elbilen är det som väckt mest uppmärksamhet näst efter OS-guldet!

Garaget har på den här bilden fått ett par timmars omsorg och ett antal sopsäckar med rent skrot (blöt möglig isolering mm) har transporterats bort till den fina Miljöstationen i Tärnaby..

Garaget på håll. Den befintliga stugan kan anas till vänster.

Yes, efter ett intensivt teamande med Björn lyckades vi frigöra den yta som behövdes.
När jag plockade ner allt som hängde i taket blev det riktigt rymligt. Bara att ta sats och köra in!

Det gick!
Tight, men möjligt! Porten gick till och med att stänga – tjohooo!
Nästa projekt bli att färdigställa den gäststuga som Björns föräldrar påbörjade för en livstid sedan (drygt 30 år sedan).
Fjällstuga nästa!
Värme i elbilen
Vi får många intressanta frågor om elbilen. Björn brukar säga att elbilen är det som väckt mest uppmärksamhet näst efter OS-guldet! Farbror Lars ringde och frågade hur bilen värms upp vintertid. Svaret är att ingen motor behöver värmas för att få värme i kupén. Varm luft kommer omgående, allt är elektrifierat och is och imma försvinner fort. Kupén är varm på 5-10 minuter och värmningen startar jag enkelt via en app från mobilen och bilen behöver inte vara inkopplad till ström, även om det är fördelaktigt om man vill maxa räckvidden.
En fördel är helt klart att elbilen blir varm utan att stå på tomgång och släppa ut, som sexåringen säger: äckliga avgaser. Vi slipper också de giftiga avgaserna som kallstartande fossilbilar spyr ut.
Spolarvätska är det enda vi behöver bry oss om att fylla på som bilägare. Annars är det bara att tuta och köra!

Frunken, med spolarvätska och en trasmatta som får agera golvskydd istället för en bilmatta som vanligtvis luktar gift.
Bilen tappar precis som fossilbilar räckvidd på vintern. Det handlar om att vi kan köra runt 30 mil på vintern vid vanlig landsvägskörning (90-110 km/h) istället för närmare 40 mil på sommaren.
Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.
Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.