Häpnadsväckande bilder: Kolibrins vingar glimmar som regnbågen

"Regnbågsbalett". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer


När den professionelle konstnären och fotografen Christian Spencer såg en svart jakobin, en kolibri, fladdra förbi vid hans veranda i Rio de Janeiro häpnade han när han såg en regnbåge skina genom dess vingar.

De vackra färgerna var dock inte ett resultat av vädret, utan uppkom av solens brytning genom vingarna.

"En älvlik soluppgång". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

Den prisbelönta kortfilmen ”The Dance of Time”, 2011, en dokumentär över biodiversiteten i Brasiliens regnskogar innehåller bland annat dessa kolibrier som Spencer filmade.

Några år senare beslöt en australisk fotograf, som tillbringat långa perioder i Brasilien sedan 2001, att fotografera det här visuella fenomenet med sin kamera. Han var förtjust över att se prismaeffekten i vingarna.

Spencer beskriver bilden ”Bevingat prisma” på sin webbsida: ”fotot fångar det exakta ögonblick då solljuset lyser igenom vingarna på en svart och vit jakobin och avslöjar en naturens hemlighet som inte kan ses med våra ögon”.

Den svarta jakobinen, Florisuga fusca, är svart med distinkta, vita stjärtfjädrar. Vingändarna är det mest imponerande; tills solen lyser igenom dem ser de bruna ut, men ljuset ger dem en vacker regnbågseffekt.

– Det är ingen speciell teknik, bara ljusdiffraktion genom vingarna på den här speciella kolibrin, säger han till My Modern Met.

"Kolibridis". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

Hans bilder av de imponerande färgerna i kolibrins vingar har blivit kända världen över. ”Bevingat prisma” vann pris på moderna muséet i Rio de Janeiro. Samtidigt vann en annan bild ”Regnbågsbalett” guld vid Tokyos internationella fototävling 2019.

Spencer intygar att bilderna inte är digitalt manipulerade, utan faktiskt är verkliga.

– Ingen kunde någonsin ha drömt att det här var verkligt, säger Spencer till My Modern Met.

Han berättar att bilderna uppskattas av många.

– Jag får e-mail varje dag från människor runt om i världen som berörs av de här bilderna.

En av hans följare på sociala medier skrev ”Det MEST spektakulära foto jag har sett någonsin vilket privilegium att få se man tappar andan.”

"Kolibriorigami". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

De här kolibrierna är vanliga i Brasiliens skogar mot atlantkusten, i Paraguay och nordöstra Argentina. Forskare har upptäckt att de svarta jakobinerna dessutom har ett unikt särdrag: de kan nå högre toner än någon annan känd fågelart.

En artikel som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Current Biology ”pekar på att svarta jakobiner antingen har ett atypiskt högfrekvent hörselspann eller alternativt att deras primära läte har en ännu okänd funktion som inte är relaterad till ljudlig kommunikation.”

"I ett Gadda da Vida". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

Oavsett vilket så har de upplysta vingarna fortsatt att ge inspiration till Spencer och tusentals människor runt om i världen. Hans bilder finns även i tryck via hans webbsida.

"Sol". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

"Ballerinan". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

"Himlens Gud". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

"Soldansen". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

"Det här är min djupaste blå". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

"Stjärnfall". Foto: Med tillstånd av Christian Spencer

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.