Han skulle ”hellre dö” än ta arvet som bonde – årtionden senare vände livet
”Varifrån fick du den här kunskapen?”


Mannen växte upp i en fattig bondfamilj och trots sin begränsade utbildning nådde han en framgång han inte hade kunnat föreställa sig. Han säger att allt det här hände tack vare en bok.

Wu Ching-Chong från Taiwan var alltid bestämd med att han inte skulle bli bonde när han blev vuxen. Hans familj hade varit bönder i många generationer och hans far hade fått ärva stora skulder. Familjens inkomst var osäker och den var mycket väderberoende.

Som barn tyckte Wu inte att han hade en bra barndom. Han var tvungen att hjälpa till på gården varje dag och när han var 12 år började han köra mindre traktorer.

Jag skulle hellre dö än att bli bonde när jag blir stor

”Jag skulle hellre dö än att bli bonde när jag blir stor”, tänkte han i hjärtat, enligt websidan Minghui.org.

När Wu gick i grundskolan började hans föräldrar odla svamp, matsutake. Han och hans bror var tvungna att springa hem på lunchrasten för att hjälpa till att skörda svamparna som växte mycket snabbt och skulle levereras till köparna vid lunch. Det innebar att barnen ofta missade den första timmen på eftermiddagens lektioner.

Trots detta hade Wu mycket bra betyg i skolan och klarade till och med ett prov i högstadiet för särskilt intelligenta elever. Både föräldrarna och lärarna trodde att han skulle kunna komma in på en av de bästa högskolorna. Men Wu var fundersam.

”Vad ska jag göra efter högskolan?” tänkte han. ”Min yngre bror läser på en dyr yrkesutbildning. Mina föräldrar har inte råd med en avgift till.”

Så Wu bestämde sig för att inte läsa vidare. Alla hans lärare blev överraskade. Pappan blev arg och när Wu vägrade göra inträdesprovet till högskolan rekommenderade pappan att han skulle söka för att få ett jobb för bondeföreningen. Wu sökte motvilligt.

Det var ett konkurrensbetonat arbete med en hög lön. Trots att chansen att han skulle få jobbet bara var sex procent så klarade han både ansökningstestet och intervjun.

 

Vem som helst skulle ha blivit glad över att få jobbet, men för Wu kändes det jobbigt när han tänkte på alla tråkiga uppgifter som han skulle behöva ägna sig åt resten av livet. Tidigt en morgon, innan han skulle stämpla in på arbetet, packade han tyst ihop sina väskor och lämnade hemmet. Han hittade ett tillfälligt jobb på en päronodling i två månader.

Sedan arbetade han för sin svåger på hans drickafabrik i Taipei. När han hade arbetat där en månad insåg han att företaget hade stor potential. Han åkte hem och övertygade sin pappa att använda marken som säkerhet för att ta ett lån på motsvarande 77 000 dollar till en investering.

Wu var bara 20 år, men han använde ingredienser av hög kvalitet till dryckerna och affärerna blomstrade. Så småningom blev han en skicklig affärsman och hans drycker fanns i ungefär 80 procent av landets skolor. Han arbetade hårt och kom inte hem förrän efter midnatt nästan varje dag.

När han var 25 hade han tjänat ganska mycket pengar. Han köpte ett stycke land och byggde ett rymligt hus med en blommande trädgård. Men han började styras av pengar och makt och hade ingen riktning i livet.

Vid 31 års ålder fick han dålig hälsa. Han hade ischiasvärk i ryggen och benen. Han hade också en besvärlig klåda från utslag på huden. Han tog medicin med steroider och gick till många läkare, men utan att hitta något som hjälpte honom.

”Vad är meningen med livet?” undrade han ofta.

 

En av hans vänner, Lin, hade samma funderingar. En dag när Lin övade qigong i en grupp kände han hur det fanns så mycket energi runt en av deltagarna.

”Du har fått ett mycket starkt energifält. Vad har du haft för dig?” frågade den förvånade Lin.

Qigongkompisen berättade att han hade övat Falun Gong. Lin blev överraskad och ville berätta detta för Wu. De hittade någon som kunde lära dem övningarna.

Falun Gong är en andlig meditationsmetod som lär ut principerna sanning, medkänsla och tålamod. Den har också en uppsättning meditativa övningar. De båda började med Falun Gong 1997.

När Wu hade sett en DVD med Falun Gongs lära visste han att det här var ”precis vad han hade letat efter.”

Förutom ett två-dagars återfall av Wus ischias så försvann den helt och har inte kommit tillbaka. Hudproblemen försvann också.

”Innan jag började med Falun Gong kunde jag bara bära 20 kg varor, men nu kan jag bära upp till 60 kg,” sade han.

 

Överraskande nog bestämde sig Wu för att byta karriär och återvända till livet som bonde. Eftersom han ville göra ett bra jobb så började han ställa avancerade frågor till experter. Det ledde honom till en japansk toppexpert inom jordbruk.

Wu besökte Chan, som först verkade vara rätt pretentiös och självbelåten. De pratade livligt i två timmar och Chan märkte att han gillade Wus intelligenta frågor och svar.

”Vad läste du i högskolan? De här avancerade frågorna är invecklade även för många jordbruksexperter. Hur kan du svara på dem så enkelt utan att ens tänka så mycket?” frågade Chan.

”Jag har en gymnasieexamen”, sade Wu.

Chan blev mycket överraskad.

”Varifrån fick du den här kunskapen?” frågade Chan.

Wu förklarade att han hade läst Falun Gongs huvudbok ”Zhuan Falun”, som förklarade många mysterier i den mänskliga världen. Boken hade förändrat hans liv.

Falun Gong-utövare i Asien-Stilla havsområdet formar en enorm bild av metodens huvudbok Zhuan Falun. Bild: Minghui.org

För Chan lät det omöjligt att få så mycket avancerade kunskaper om jordbruk genom att läsa en enda bok. Senare tog hans fru upp boken och han såg att hon grät varje gång hon läste den.

Av nyfikenhet läste Chan några sidor i boken. Han blev djupt berörd och började också utöva Falun Gong.

Wu och Chan utvecklade sedan tillsammans en ny odlingsmetod som de kallade “Cultivation by Bacteria Management and Nutrition Enrichment” (ungefär ”Odling med hjälp av bakterier och näringstillförsel”). Den här metoden låter växterna växa med sina egna näringsfaktorer utan att man  tillsätter tillväxthormoner eller kemikalier.

När Wu sedan återvände till sin gård planterade han Yin-liu-blommor som har en hög ekonomisk avkastning. Han började få utmärkelser från Singapore och Taiwan, dit han levererade skörden.

Sedan dess har han använt sin odlingsmetod på andra blommor, ris och frukt och har fått utmärkelser nästan varje år för sina utmärkta varor. Han har också delat med sig av sina kunskaper till andra bönder. En del av dem har också vunnit utmärkelser.

Wu lyckades också utveckla jordbruksturismen där han bor. På Farmers Day, 4 februari 2012 fick han pris som utmärkt professionell bonde, vilket bara en person i landet har fått tidigare.

Några av Wus många medaljer och utmärkelser. Bild: Minghui.org

”Tack vare kultiveringen vet jag hur jag kan uppleva livets värde. Jag behandlar jordbruksprodukterna uppriktigt och praktiskt. Jag använder inga sätt, varken medvetet eller omedvetet, som kan förstöra växtens natur eller markens ekosystem. På grund av kultiveringen gör jag sådant som verkligen låter jordbruket få starka rötter och överleva för alltid,” sade han.

Wus fru kunde också se stora förändringar hos sin man under de första sex månaderna efter att han hade börjat med Falun Gong. Hon började också.

”Eftersom jag var så upptagen med mitt företag brukade vi ofta bråka om barnens skola eller över småsaker i hemmet. Nu ser vi först inåt hos oss själva när det uppstår meningsskiljaktigheter eller konflikter,” sade Wu.

Hela staden känner också till att Wus familj utövar Falun Gong.

”När jag ringer för att få en gastub utbytt, frågar försäljaren vem Wu Ching-Chong är och var han bor,” sade Wu. ”Men om jag berättar för dem att jag är en Falun Gong-utövare så kommer gastuben hem till oss utan vidare frågor.”

Bild: Minghui.org

När Wu slutade med sitt företag och gick tillbaka till jordbruket 1997, blev hans pappa så arg att han vägrade tala med honom på tre år. En dag råkade Wus pappa höra ett samtal mellan en person från jordbruksverket och en kommuntjänsteman. De pratade om hans son. Han blev mycket glad och insåg att hans son hade blivit mycket framgångsrik inom jordbruk. Därefter började han prata med honom igen.

Efter att ha sett sin sons förändringar började även Wus föräldrar utöva Falun Gong. De kände sig snart både friskare och nöjdare.

”Efter att jag har börjat kultivera förstår jag nu den verkliga meningen med livet,” sade Wu. ”Jag har hittat hem både med kropp och sinne. Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter för att låta andra få hjälp av dem, direkt eller indirekt. Det här är naturligt för mig eftersom jag följer principerna sanning, medkänsla och tålamod när jag hanterar människor eller situationer.”

Fakta

Falun Dafa

Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.