Hälseneinflammation – Fråga doktor Kong
Det finns saker man kan göra själv för att undvika hälseneinflammation.


Smärtor i foten kan ha sina orsaker högre upp i benet, skriver doktor Benjamin Kong, som är utbildad i traditionell kinesisk medicin.

Fråga: Jag har en hälseneinflammation sedan två år tillbaka som inte vill ge sig. Jag har provat sjukgymnastik, stötvågsbehandling, haft en ”pjäxa” på foten i ca 2 månader, salva, och nu senast ordinerade läkare c-vitamin och solexponering (D-vitamin i underkant). Det sprängvärker ofta i foten, gör ont när jag sover och jag är mycket stel i foten, särskilt när jag suttit stilla en längre tid. Inflammationen sitter långt ner på hälen, vilket gör det svårt att hitta skor som inte trycker på. Använder ibland MBT- sandaler som jag tycker lindrar. Rekommenderar du något annat? Hälsningar Agneta

Svar: Om man har värk i foten kan man ofta hitta orsaker (blockering) i benet. När blockeringen i benet löses så försvinner värken i foten.

Om det gör ont när man sover och när man är stilla en längre tid betyder det att man har blodstasis i den drabbade delen. Blodstasis betyder att blodet inte cirkulerar fritt, att det stagnerar.

Tecken på blodstasis:

Smärta som är fast på platsen.

Smärta kommer eller blir värre när man är stilla.

Lila läppar, naglar eller tunga.

För kvinnor som har mens: mörkt blod och mörka blodproppar.

Blåmärken, åderbråck, spindelvener, leverfläckar.

Grov, torr hud; torrt hår.

Blodstasis tenderar att vara svårare än qi-stagnation. För att undvika blodstasis bör man veta hur den uppstår.

Flera faktorer kan leda till blodstasis:

Qi-stagnation: Detta är den vanligaste orsaken. Qi sätter blod i rörelse; om qi stagnerar koagulerar blod.

Qi-brist: Brist på qi över tid gör det för svagt för att flytta blod.

Värme i blodet: Värme i blodet kan orsaka att det koagulerar och stagnerar.

Blodbrist: Brist på blod orsakar med tiden en brist på qi, som då inte kan flytta blod, vilket leder till att blod stagnerar.

Inre kyla: Kyla saktar ned blodcirkulationen. Faktum är att många som känner sig "kalla" faktiskt upplever dålig blodcirkulation. Detta händer särskilt med äldre eller sjuka.

Det finns saker man kan göra själv för att undvika hälseneinflammation.

Fukt: Fukt kan sakta ned eller till och med hindra blodcirkulationen, vilket leder till blodstasis.

Trauma: Skador, olyckor och andra trauman orsakar blodstasis.

Känslor: Varje långvarig undertryckt eller outtryckt känsla stagnerar qi, som i sin tur kan ge blodstasis.

Diet: En diet rik på råa livsmedel, sallader och/eller frukt, mat som äts direkt ur kylskåpet eller frysen, kalla drycker och kylda livsmedel orsakar kallhet som blockerar blodet. Otillräckligt intag av mat i allmänhet och protein i synnerhet leda till blodbrist, vilket i sin tur orsakar blodstasis.

Livsstil och vanor: otillräcklig klädsel, bar nacke, rygg och midja gör att kyla penetrerar och stannar inuti kroppen; otillräcklig aktivitet/rörelse får qi att stagnera, vilket i sin tur orsakar blodstasis; överanvändning av bastu minskar vätska i blodet, vilket möjligen leder till blodbrist och därifrån, blodstasis.

Externa skador, trauma och olyckor orsakar direkt blodstasis.

Det är alltid bättre att förebygga än att behandla, men om man har otur och får blodstasis så finns det effektiva metoder i traditionell kinesisk medicin att behandla blodstasis. Vid korrekt diagnos kommer resultaten av behandlingen att märkas direkt.

Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån traditionell kinesisk medicin, TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se 

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida. Där hittar du även kontaktuppgifter om du har frågor av mer personlig karaktär.