Är du en sådan person som minutiöst räknar kalorier för att hålla dig i form? Vi måste tyvärr meddela att en chokladkaka med 150 kalorier inte är samma sak som broccoli med 150 kalorier.
Vad säger det gamla talesättet om viktminskning: "Intag av kalorier motsvarar uttag av kalorier"? Visst, det är sant att en kalori är en kalori oavsett varifrån den kommer, men alla kalorier har inte samma effekt på kroppen, och det är det som är den verkliga nyckeln!

Här är vad du bör äta för att få mest valuta för dina kalorier.
Bli vän med fibrer
Frukt, grönsaker, bönor och fullkornsprodukter är fiberrik mat som du vill ha i din matkorg. Fibrer kräver att man tuggar mer, vilket innebär att din hjärna har mer tid för att ge dig signalen att du är "mätt" och hindrar dig från att äta för mycket. Och eftersom fibrer tar längre tid att smälta räcker kalorierna i helkornsbröd längre än kalorierna i en chokladkaka. Resultatet? Du känner dig mätt under en längre tid.
Välj hälsosamma fetter
Hälsosamma fetter som olivolja, rapsolja, avokado, nötter och frön har inget lågt kaloriinnehåll, men när de äts med måtta får de dig att känna dig mätt under en längre tid och du slutar att äta för mycket.

Avokado och ägg ger en hälsosam kombination med bra fett och protein.
Medan man bör undvika transfetter som är kopplat till en ökad risk för hjärt- kärlsjukdom, så hjälper omättade fetter till med muskelåterhämtning, förbättrar hårets kvalitet och hudens spänstighet och är viktigt för ett friskt hjärta. Kan ett 100-kaloriers mellanmål göra allt det som en halv avokado kan? Nix.
Damma av proteinet
Protein är en av kroppens största vänner. Inte nog med att du bränner mer kalorier än något annat näringsämne, utan genom att smälta och omsätta protein, får proteinet dig också att känna dig mättare under längre tid än när du äter lika mycket kalorifyllda kolhydrater. Börjar du se tanken?
Dessutom hjälper protein till att ge näring åt muskler, och ju större muskelmassa du har, desto bättre förbränner du kalorier. Du kan få högkvalitativt protein från vegetabiliska källor såsom fullkorn, nötter, grönsaker och baljväxter, och även av djurbaserade källor som magra mejeriprodukter, vitt kött av fjäderfä, magert nötkött och ägg.
